Τρίτη 15 Απριλίου 2008

15 χρόνια Σωκράτης Κόκκαλης στον Θρύλο

Σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό ο Σωκράτης Κόκκαλης.
Στις 15 Απριλίου 1993 ως πρόεδρος της ΠΑΕ διορισμένος από το Πρωτοδικείο και στην συνέχεια ως εκλεγμένος και ενώ ήδη από το 1991 έχει αναλάβει το μπάσκετ του Ολυμπιακού.
Από τότε πέρασαν 15 χρόνια και ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Ολυμπιακός έχουν πανηγυρίσει 14 τίτλους και ετοιμάζονται να κατακτήσουν τον 15ο την επόμενη Κυριακή.
Ασφαλώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο πρόεδρο στην ιστορία του Ολυμπιακού βάση αποτελεσμάτων.
Ένας πρόεδρος που πραγματικά έγινε Θρύλος σαν την ομάδα.
Είναι ο άνθρωπος που πήρε τον Ολυμπιακό από τα πέτρινα χρόνια της ανυποληψίας και από καρπαζοεισπράκτορα στην Ελλάδα τον έκανε υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη και απόλυτο κυρίαρχο στον Ελλαδικό χώρο.
Και για όποιον έζησε τα πέτρινα χρόνια, (εγώ είχα την ατυχία να τα ζήσω), καταλαβαίνει πολύ καλά το μέγεθος της επιτυχίας του Σωκράτη Κόκκαλη.

Τι να πρωτοθυμηθούμε αλήθεια.
Επί των ημερών του ρυθμίστηκαν τα χρέη των 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών της λαίλαπας Κοσκωτά, τα οποία και διακανονίστηκαν σε 120 δόσεις των 20 εκατ. Δραχμών, (μετά από κάποιες εκπτώσεις που έγιναν), και τελικά πληρώθηκαν από τον ίδιο.
Επί των ημερών του ο Ολυμπιακός απέκτησε ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο (ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη), που ανήκει όχι στον Κόκκαλη αλλά στην ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Επί των ημερών του ο Ολυμπιακός απέκτησε επιτέλους ιδιόκτητο γήπεδο μετά από 79 χρόνια ιστορίας, στην οποία ήταν ο αιμοδότης των Εθνικών σταδίων της Αττικής, πληρώνοντας ενοίκιο επί 79 χρόνια , όταν άλλοι καταπατούσαν δημοτική περιουσία χωρίς να πληρώσουν ποτέ τίποτα.
Έστω και αν είναι σχετικά μικρό το γήπεδο παρόλα αυτά και μόνο το γεγονός ότι οι άλλοι 2 μεγάλοι ακόμη ψάχνουν χώρο για να χτίσουν γήπεδο λέει πολλά.
Επί των ημερών του μπήκε σε εφαρμογή η ιδέα των μελών σύμφωνα με την οποία έχουν ήδη εγγραφεί στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό περί τα 85.000 μέλη, άσχετα με το πόσοι είναι ενεργοί αυτή την στιγμή. Μια ιδέα που σήμερα ακούγεται σαν λύση και στις άλλες μεγάλες και ανταγωνιστικές ΠΑΕ 5 χρόνια μετά την εφαρμογή της στον Θρύλο.
Επί των ημερών του φόρεσαν την φανέλα του Ολυμπιακού ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης, όπως οι Ζιοβάνι, Ριβάλντο, Καρεμπέ, Ζάχοβιτς,Γκαλέττι, Μπελούτσι, Τζόρτζεβιτς, Κοβάσεβιτς, Λούα Λούα, Τουρέ, Σούρερ, Μπράβο, Καστίγιο,Ιβιτς, Ζε Ελίας και άλλοι που μου διαφεύγουν αυτή την στιγμή.
Και οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι Έλληνες ποδοσφαιριστές.
Επί των ημερών του ο Ολυμπιακός έκανε τις καλύτερες πορείες του στα Ευρωπαϊκά κύπελλα και μπήκε στο κλαμπ των μεγάλων της Ευρώπης με 11 συνεχείς παρουσίες στο Champions League.

Έκανε σίγουρα και πολλά λάθη και εξακολουθεί να κάνει κάποιες φορές, αλλά για όλα τα παραπάνω που του ανήκουν σαν θετικά είναι σίγουρα η πιο εμβληματική φυσιογνωμία προέδρου στην ιστορία του Θρύλου και όλοι οι οπαδοί του Ολυμπιακού του αναγνωρίζουν το γεγονός ότι είναι πιο «γαύρος» από τους ίδιους ίσως και γι’αυτό τον αγαπούν όσο κανέναν άλλον.
Ευχαριστούμε πολύ Σωκράτη Κόκκαλη για την προσφορά σου στον Ολυμπιακό και περιμένουμε από εσένα ακόμη περισσότερα στο μέλλον.
Γιατί ο Θρύλος και ο κόσμος του αξίζουν ακόμη περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: