Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Μίνι απολογισμός του πρωταθλήματος


Μετά την ολοκλήρωση του Ελληνικού πρωταθλήματος μπορούμε να κάνουμε έναν μίνι απολογισμό για τις ομάδες της Super League. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μικρή ανάλυση όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Σε γενικές γραμμές πάντως ήταν ένα από τα χειρότερα πρωταθλήματα που έχω δει από άποψη θεάματος και ποδοσφαίρου που παίχτηκε.Ξεκινάμε με βαθμολογική σειρά λοιπόν:


Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε φέτος με μια καινούρια ομάδα με αποχωρήσεις 14 παικτών και 12 νέους παίκτες τον Ιούνιο και άλλους 2 τον Δεκέμβριο. Έτσι βασικός στόχος ήταν να γίνει ομάδα πρώτα. Φάνηκε να επενδύει περισσότερο στην Ευρωπαϊκή πορεία, όπου και πήγε πολύ καλά φέτος και αυτός ήταν ο λόγος που έκανε κακές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Βασικό του μειονέκτημα ήταν η έλλειψη επιλογών και λύσεων από τον πάγκο και η κακή προετοιμασία του καλοκαιριού. Τελικά πήρε το πρωτάθλημα έστω και με μια ένσταση κατά της Καλαμαριάς. Οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να τηρούνται.


Η ΑΕΚ φέτος ξεκίνησε πολύ καλά το πρωτάθλημα, κυρίως λόγο του εύκολου προγράμματος που είχε. Δεν έπαιξε γενικά καλό ποδόσφαιρο παρά μόνο τις τελευταίες 4 αγωνιστικές. Διαθέτει 2-3 μεγάλους παίκτες και απλά μια σειρά από 14-15 ακόμη που μπορούν να βοηθήσουν στο ροτέϊσον της ομάδας. Δεν εκμεταλλεύθηκε την έδρα της όπως έπρεπε και οι βαθμοί που έχασε εκεί της στοίχισαν τον τίτλο.


Ο ΠΑΟ φέτος ξεκίνησε έχοντας καλές μονάδες θεωρητικά , ίσως τις καλύτερες των τελευταίων 6-7 ετών . Φάνηκε ότι είχε τις δυνατότητες να φτάσει στο πρωτάθλημα για αγωνιστικούς αλλά και εξωαγωνιστικούς λόγους, (100 χρόνια γενέθλια κτλ). Τελικά όμως τα θαλάσσωσε πάλι όπως τα τελευταία χρόνια και δείχνει ότι δεν αντέχει την μεγάλη πίεση του πρωταθλητισμού.


Ο Άρης παρουσιάστηκε φέτος πολύ δυνατός, ειδικά μετά τον ερχομό του Μπάγεβιτς στην ομάδα. Διαθέτει αξιόλογους ξένους κυρίως ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι νεαροί και διψούν για διακρίσεις και για να κάνουν καριέρα. Κατέκτησε εύκολα την 4η θέση αφού δεν είχε και σοβαρό αντίπαλο για να τον απειλήσει. Δύσκολα θα μπορέσει όμως να κάνει το μεγάλο βήμα και την υπέρβαση για παραπάνω.
Ο Πανιώνιος διαθέτει αξιόλογη ομάδα, ισχυρή διοίκηση και πολύ καλό προπονητή. Είχε μια χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα , με καλές αλλά και κακές εμφανίσεις. Δεν έκανε όμως καλή χρονιά κατά την γνώμη μου. Τελικά κατάφερε να πάρει τη 5η θέση την τελευταία αγωνιστική.
Η Λάρισα ξεκίνησε ως η δυσάρεστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Στην αρχή της χρονιάς δεν έδειχνε ικανή να αντέξει το πρωτάθλημα και την Ευρώπη ταυτόχρονα. Έχασε πολλούς βαθμούς αλλά από την μέση της χρονιάς και μετά και με τις προσθήκες καλών παικτών έκανε ένα σερί νικών που την έφεραν στην 6η θέση της βαθμολογίας .
Ο Αστέρας Τρίπολης ήταν η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Για μένα δεν είναι τόσο μεγάλη έκπληξη, αν δει κανείς του παίκτες που διαθέτει. Πολύ καλό ρόστερ τόσο Ελλήνων όσο και ξένων παικτών, ενώ έχει και πολύ πλούσιους ιδιοκτήτες που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα με πολλούς τρόπους. Πιστεύω ότι αν δεν είχε αλλάξει προπονητή θα έμπαινε εύκολα στην 5αδα του πρωταθλήματος όπως άξιζε , αλλά το έχασε την τελευταία αγωνιστική.


Η Ξάνθη έκανε μια μετριότατη χρονιά. Δύσκολα κέρδιζε στην αρχή στο πρωτάθλημα ενώ και στην μέχρι πρότινος απόρθητη έδρα της όλοι κάνουν πάρτι. Έπαψε να εμπιστεύεται τα φυτώρια της, (πετυχημένη συνταγή για χρόνια) και τώρα το πληρώνει. Οι καραβιές ξένων δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Ρατζίνσκι που έκανε καταπληκτικές εμφανίσεις φέτος.
Ο ΠΑΟΚ ταλανίστηκε για μια ακόμη χρονιά από διοικητικά και οικονομικά προβλήματα. Διαθέτει μια σειρά από ελπιδοφόρους Έλληνες διεθνείς παίκτες αλλά τίποτε περισσότερο. Για μια ακόμη χρονιά εκτός έδρας παρουσιάζεται ανύπαρκτος και έχει κάνει μόνο μια νίκη επί της Καλαμαριάς. Χάλια αδιόρθωτα γενικά και πολλή γκρίνια. Δύσκολα θα ξαναγίνει ανταγωνιστικός.
Ο Ηρακλής αποτέλεσε άλλη μια έκπληξη του πρωταθλήματος. Με νέα διοίκηση και πολλούς ξένους παίκτες. Δεν περίμενα ότι θα είχε τόσο καλή πορεία. Τον είχα για υποβιβασμό. Έχει εξαιρετικούς νεαρούς ποδοσφαιριστές και αν τους κρατήσει, (πράγμα δύσκολο), θα πάει καλύτερα του χρόνου.
Ο Λεβαδειακός πάντα μαχητικός έκανε κάποιες νίκες εκπλήξεις φέτος και τελικά κατάφερε να μείνει στην κατηγορία για άλλη μια χρονιά. Αν κρατήσει κάποιους καλούς ξένους παίκτες ίσως τα καταφέρει και του χρόνου.
Ο ΟΦΗ περνάει κρίση διαρκείας φέτος όπως τα τελευταία 4-5 χρόνια με εξαίρεση τη περσινή χρονιά. Με πολλά προβλήματα αγωνιστικά, διοικητικά και με τους οπαδούς του. Φέτος πέτυχε μεγάλη νίκη επί του ΠΑΟ και φαίνεται να απαγκιστρώνεται από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Τελικά κατάφερε να μείνει στην κατηγορία έστω και στο τέλος.
Ο Εργοτέλης ήταν το μεγάλο φαβορί για τον υποβιβασμό αλλά με σωστές μεταγραφές τον Δεκέμβριο κατάφερε έναν άθλο και τελικά έμεινε στην κατηγορία την τελευταία αγωνιστική. Όπως φαίνεται η Κρήτη δεν μπορεί να αντέξει 2 ομάδες, για πολύ ακόμη. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων στον Εργοτέλη.
Ο Ατρόμητος Αθηνών παρουσίασε σταθερή και σκληροτράχηλη ομάδα όπως κάθε χρόνο αλλά δεν κατάφερε να βρει λύσεις στο σκοράρισμα εκτός του πάντα σταθερού Λουτσιάνο. Έκανε τραγικό δεύτερο γύρο και εκεί που ήταν σε καλή θέση στην κατάταξη τελικά κατάφερε να υποβιβασθεί κλείνοντας έτσι έναν κύκλο που είχε ξεκινήσει από την Χαλκηδόνα με παρόμοια στοιχεία παρακμής όπως αυτά του Αιγάλεω πέρυσι.


Η Βέροια πιθανώς δεν θα μείνει στην μνήμη κανενός από το πέρασμα της στην μεγάλη κατηγορία. Δεν παρουσίασε τίποτα το αξιόλογο και δικαίως υποβιβάσθηκε.
Η Καλαμαριά όπως κάθε χρόνο πάλεψε μέχρι τέλους για την σωτηρία της αλλά ένα τραγικό της λάθος (Βάλνερ), της στοίχισε τον υποβιβασμό στην επόμενη κατηγορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: