Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Απόφαση-ΣΟΚ της UEFA-Μερικώς κλειστό θα είναι το ένα "πέταλο" του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στο ματς κόντρα στη Μάντσεστερ

Όπως μετέδωσε πρώτο το Reuters και στη συνέχεια ανακοίνωσε επίσημα η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, τμήμα του ενός "πετάλου" στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" (μέρος του βόρειου τμήματος των κερκίδων, χαμηλά προς τον αγωνιστικό χώρο) θα μείνει κλειστό για την πρώτη αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς η UEFA τιμώρησε τους Πρωταθλητές Ελλάδας για τη συμπεριφορά των οπαδών τους στο ματς με την Άντερλεχτ.
Πρόστιμο 30.000 ευρώ στο σύλλογο του Πειραιά επιβλήθηκε από την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
Ρατσιστικό σύνθημα δεν ακούστηκε στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στο παιχνίδι με την Άντερλεχτ, αλλά ο Ολυμπιακός την... πληρώνει για ένα πανό ρατσιστικού περιεχομένου που αναρτήθηκε στο πέταλο της "Θύρας 7" (σ.σ. κάτι σαν ζωγραφιά).

Συγκεκριμένα, η UEFA ανταποκρίθηκε στις καταγγελίες της FARE (Football Against Racism in Europe) για ρατσιστικές συμπεριφορές στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Άντερλεχτ στις 10 Δεκεμβρίου. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία έλαβε σοβαρά υπόψιν της τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν και αφορούσαν την ανάρτηση πανό με ρατσιστικό περιεχόμενο. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FARE, υπήρχε οπτικό υλικό.
Οι ερυθρόλευκοι, λοιπόν, υποχρεούνται να κρατήσουν κλειστό ένα τμήμα από το "πέταλο" της "Θύρας 7", στην πρώτη αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 25 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία συμπεριέλαβε στο κατηγορητήριο της τη χρήση λέιζερ (άρθρο 16 του Πειθαρχικού Κανονισμού) και πυροτεχνημάτων (άρθρο 16 του Π.Κ.) και την ελλιπή οργάνωση (άρθρο 4 των Κανόνων Ασφαλείας), τιμωρώντας τους ερυθρόλευκους και με το πρόστιμο των 30.000 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της UEFA αναφέρει:

"Ο Ολυμπιακός τιμωρείται από την UEFA λόγω των ρατσιστικών συνθημάτων των οπαδών του, των καπνογόνων και των πυροτεχνημάτων, αλλά και για την χρήση λέιζερ. Θα υπάρξει μερική τιμωρία του γηπέδου της ελληνικής ομάδας – το χαμηλότερο τμήμα των κερκιδών στη βόρεια πλευρά- για το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας. Επίσης, θα επιβληθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ.

(...) Ο Ολυμπιακός, όπως και η Ζενίτ, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν έφεση κατά της απόφασης, εντός των επομένων τριών ημερών, από τη στιγμή που θα λάβουν και γραπτά την απόφαση.

Ο αγώνας ενάντια στον ρατισμό είναι μέσα στις υψηλότερες προτεραιότητες της UEFA. Το ευρωπαϊκό διοικητικό σώμα έχει μηδενική ανοχή ως προς τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις τόσο στο γήπεδο, όσο και τις κερκίδες. Όλες οι εκδοχές των ρατσιστικών συμπεριφορών τιμωρούνται κατηγορηματικά. Σύμφωνα με τους νέους πειθαρχικούς κανονισμούς της UEFA, που ψηφίστηκαν την 1η του Ιουνίου, ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό έχει ανανεωθεί και η καταπολέμησή του έχει ανέβει ακόμα ένα επίπεδο ψηλότερα, κάτι που οδηγεί σε ακόμα περισσότερες τιμωρίες που θα καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές".

Η έφεση και η θέση της ΠΑΕ

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός πρόκειται να αντιδράσει άμεσα στην είδηση της τιμωρίας που της επιβλήθηκε και θα κινήσει κατευθείαν τις διαδικασίες ώστε να εξαλειφθεί η ποινή της UEFA. Οι ερυθρόλευκοι θα καταθέσουν έφεση, προβλέποντας πως ο σύλλογος θα απαλλαγεί των κατηγοριών που τον βαραίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η παρατήρηση των υπευθύνων της UEFA για το επίμαχο πανό, υπήρξε άμεση κινητοποίηση των ανθρώπων της ΠΑΕ προκειμένου να λυθεί το ζήτημα, όπως και έγινε, γεγονός που θα χρησιμοποιήσουν οι Πειραιώτες στην υπερασπιστική τους γραμμή.

Στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού είναι αρκετά αισιόδοξοι πως θα δικαιωθούν στην έφεση που θα καταβάλουν (αφού δεν συνέβη το παραμικρό στην υπόλοιπη διάρκεια της αναμέτρησης) και το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" δεν θα στερηθεί μέρος της χωρητικότητας του στο παιχνίδι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ρουφιανιά κατά τού ΘΡΥΛΛΟΥ μας έγινε από "έλληνες"...
Καί υπάρχουν καί "ολυμπιακοί" πού σπεύδουν νά χειροκροτήσουν τήν "δημοκρατική" απόφαση τών υποκριτών μαφιόζων-μπουκμέηκερς τής ουέφα...