Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη Νταϊφά για όλα

Ο Σταύρος Νταϊφάς μίλησε  στην "Ελευθεροτυπία": 

"Στον Ολυμπιακό δεν πας για να βγάλεις χρήματα. Ο Ολυμπιακός δεν είναι μία ακόμα επιχείρηση, είναι ιδέα και πρέπει να ξέρεις από πριν πως θα βγεις ζημιωμένος. Έβαλα αρκετά χρήματα στον Ολυμπιακό, αλλά ποτέ δεν τα ζήτησα πίσω. Για παράδειγμα, το 1992, έβαλα 500.000 δολάρια και άλλα τόσα ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο Γιώργος Σαλονίκης και πέντε φίλοι εφοπλιστές και προχωρήσαμε. Και όταν έφυγα, δεν τα ζήτησα πίσω".

"Είναι πιο εύκολο να κυβερνάς 100 καράβια παρά τον Ολυμπιακό! Το έχω ξαναπεί στο παρελθόν, έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα είναι", πρόσθεσε ο γνωστός εφοπλιστής και συνέχισε: "Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, που είναι μεγάλοι σύλλογοι, πρέπει να έχουν στο "τιμόνι" τους σπουδαίους καπετάνιους. Οι πρόεδροι σε αυτές τις ομάδες είναι υποχρεωμένοι να βάζουν συνέχεια παράδες. Χρήμα με τη σέσουλα. Όποιος δεν μπορεί, δεν αντέχει, έχει κουραστεί ή δεν θέλει, πρέπει να κάνει στην άκρη". 

"Δεν θέλω να επιρρίψω ευθύνες στον Κόκκαλη", εξήγησε ο άλλοτε ηγέτης του Ολυμπιακού, επισημαίνοντας: "Έχει βάλει αρκετά χρήματα στην ομάδα. Και δεν είναι σωστό να ακούγονται όλα αυτά που ακούστηκαν εις βάρος του τις τελευταίες αγωνιστικές στο Καραϊσκάκη. Δεν πρέπει να υπάρχει αχαριστία. Όμως, αν ο Κόκκαλης δεν μπορεί να συνεχίσει, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να αναλάβουν τον Ολυμπιακό. Επίσης, το ερώτημά μου είναι το εξής: Αυτό που αποφάσισε να κάνει τώρα, γιατί δεν το έκανε πέρυσι; Δηλαδή, να προχωρήσει σε γενική συνέλευση για την ανάδειξη νέας διοίκησης; 

Επιπλέον, για ποιον λόγο δεν γίνεται διαχειριστικός έλεγχος στην ΠΑΕ; Και μια νέα αποτίμηση από ξένο οίκο; Στον Παναθηναϊκό πώς έγινε έλεγχος όταν θέλησαν να μπουν κάποιοι επιχειρηματίες στην εταιρεία; Επιπλέον, ακούγονται διάφορα νούμερα για την αποτίμηση, άλλοι λένε 100, άλλοι 70 και άλλοι 120 εκατομμύρια. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις; Πόσα χρήματα θα πρέπει να βάλουν οι νέοι επενδυτές για να αναλάβουν τον Ολυμπιακό; 

Σε ότι αφορά το ερώτημα ποια είναι η καλύτερη λύση για την ομάδα, γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε πολυμετοχικό σχήμα. Θα δημιουργήσει προβλήματα και τριγμούς. Ο Ολυμπιακός πρέπει να κυβερνάται από έναν. Άλλωστε, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι. 

Αν ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει τη διάθεση και τη δύναμη να βάλει παράδες και να συνεχίσει, ας το κάνει. Αν, όμως, ο πρόεδρος κουράστηκε, ας βγει να το πει δημόσια. Να μπει κάποιος άλλος που μπορεί να βοηθήσει. Ας δώσει την ΠΑΕ στον Βαγγέλη Μαρινάκη ή σε άλλον ενδιαφερόμενο". 

Σχετικά με την πρόταση του τελευταίου για την αγορά της ΠΑΕ, ο Σταύρος Νταϊφάς σχολίασε: "Τον Βαγγέλη Μαρινάκη τον ξέρω από παιδάκι. Έχει μεγαλώσει δίπλα μου. Τον είχε μαζί του σε όλα τα παιχνίδια ο πατέρας του, Μιλτιάδης, ο οποίος ήταν μέλος της ΠΑΕ και επίσης εκτελούσε καθήκοντα γενικού αρχηγού. Ο Βαγγέλης τον αγαπάει πολύ τον Ολυμπιακό και έχει τη δύναμη και το πάθος για να βοηθήσει τον σύλλογο. Από εκεί και πέρα, τι να πω; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν του απάντησε ο Σωκράτης Κόκκαλης. Γιατί δεν κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι για να διαπραγματευτούν και να τα βρουν. 

Επίσης, θέλω να πω ότι και τα παιδιά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου (Παναγιώτης και Γιώργος) αγαπούν πολύ την ομάδα. Αλλά μαθαίνω πως δεν θέλουν να εμπλακούν με την ΠΑΕ. Με είχαν καλέσει να πάω σε ένα παιχνίδι μπάσκετ, αλλά…". 

"Από το 1993 έχω να πάω στο γήπεδο. Είχα κουραστεί τότε και αποφάσισα να δώσω την ομάδα στον Κόκκαλη, ο οποίος στο μεταξύ είχε γίνει αντιπρόεδρος στην ΠΑΕ. Μία φορά, λοιπόν, πήγα από τότε στο Καραϊσκάκη, όταν με κάλεσε ο Κόκκαλης στα εγκαίνια του Μουσείου του Ολυμπιακού. Δεν πηγαίνω στο γήπεδο διότι αγχώνομαι και στεναχωριέμαι όταν δεν κυλούν καλά τα πράγματα στην ομάδα. Για παράδειγμα, έβλεπα το τελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού στο μπάσκετ την περασμένη Κυριακή και από κάποια στιγμή και μετά έκλεισα την τηλεόραση. Δεν ήθελα να βλέπω...". 

Η άποψη του πρώην προέδρου του Ολυμπιακού για τα αγωνιστικά : "Χρειάζεται να γίνει αναδιάρθρωση. Και φυσικά να πέσουν αρκετά χρήματα. Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από πολλούς και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Θεωρώ ότι πρέπει να αποκτηθούν τουλάχιστον 7-8 ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής. Και μαζί με τους Μέλμπεργκ, Ντουντού, Τοροσίδη και Αβραάμ Παπαδόπουλο, να δημιουργήσουν ένα καλό σύνολο, που θα φέρει πάλι τον Ολυμπιακό στην κορυφή. Δεν μπορεί η ομάδα να προχωρήσει με πρόχειρες λύσεις. Θέλω να σταθώ και στους πιτσιρικάδες, επειδή ακούω ότι θα ανέβουν 6-7 στην πρώτη ομάδα. Οι "μικροί" θέλουν προσοχή. Δεν πρέπει να "καούν". Χρειάζεται μια προεργασία, να μπουν σιγά σιγά. 

Επίσης, στον πάγκο πρέπει να υπάρχει προπονηταράς. Κάποιος που τον σέβονται οι ποδοσφαιριστές, κάποιος που θα μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα. Ο Ολυμπιακός τον χάρισε τον τίτλο του πρωταθλητή φέτος στον Παναθηναϊκό. Έγιναν τρομερά λάθη. Η ομάδα έπαθε μεγάλη ζημιά, λόγω τραυματισμών αλλά και της κακής προετοιμασίας το περασμένο καλοκαίρι. Ακόμη, επιτρέπεται να χάσουμε 14 βαθμούς μέσα στο Καραϊσκάκη; Έχω την αίσθηση πως ο Ολυμπιακός έχει μπει σε πολύ δύσκολα χρόνια...".

Δεν υπάρχουν σχόλια: