Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Οι μεγάλες μεταγραφές του Θρύλου

Ενα πολύ ωράιο θέμα που διαβάσαμε στο www.sportdog.gr και αναδημοσιεύουμε
ΤΖΙΟΒΑΝΙ
Από την Μπαρτσελόνα με αγάπη
Ένα από τα μεγαλύτερα deals των πρωταθλητών ήταν αυτό με την Μπαρτσελόνα, για την απόκτηση του Τζιοβάνι. Του βραζιλιάνου σταρ που έκανε μεγάλη καριέρα με την «ερυθρόλευκη» φανέλα και αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος στο λιμάνι. Η συμφωνία κλείστηκε το καλοκαίρι του 1999 κι ενώ ο βραζιλιάνος διεθνής αγωνιζόταν στους Καταλανούς από το καλοκαίρι του 1996, όντας βασικός τις δυο πρώτες χρονιές του στο ισπανικό πρωτάθλημα. Η απόκτησή του στοίχισε 3 δισεκατομμύρια δραχμές!

ΖΛΑΤΚΟ ΖΑΧΟΒΙΤΣ
Οπόρτο, Πειραιάς, Βαλένθια
Το πέρασμα του Ζλάτκο Ζάχοβιτς από τον Πειραιά ήταν επεισοδιακό. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός δαπάνησε ούτε λίγο ούτε πολύ 4,5 δισεκατομμύρια δραχμές για να τον αποκτήσει από την Πόρτο, σε μια εποχή που τον Σλοβένο σταρ διεκδικούσε και η Βαλένθια. Ο Ζάχοβιτς ήρθε στον Πειραιά, αλλά ποτέ δεν έπαιξε την μπάλα που ήξερε. Η μεγάλη του επιθυμία ήταν να πάει στη Βαλένθια και το καλοκαίρι του 2000 η επιθυμία του αυτή έγινε πραγματικότητα. Οι «ερυθρόλευκοι» τον πούλησαν στις «νυχτερίδες» και έβαλαν στο ταμείο τους 3 δισεκατομμύρια δραχμές.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ
Κάτοικος Μιλάνου
Το καλοκαίρι του 1999 στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός φθάνει μια πρόταση που κανείς δεν θα μπορούσε να αρνηθεί. Αποστολέας η Ίντερ Μιλάνου, που πρόσφερε 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές, περίπου, για να αποκτήσει τον Γρηγόρη Γεωργάτο. Ο Έλληνας αμυντικός μετακόμισε στην πόλη της μόδας και έπαιξε σε 28 παιχνίδια της Ίντερ, σκοράροντας δυο γκολ. Αργότερα επέστρεψε ως δανεικός στον Ολυμπιακό, ξαναπήγε στην Ίντερ κι όταν έμεινε ελεύθερος από εκεί, συνέχισε την καριέρα του στην ΑΕΚ.

ΓΚΑΛΕΤΙ, ΡΑΟΥΛ ΜΠΡΑΒΟ
Ψώνια από την Ισπανία
Μετά τη Βαρκελώνη και την Μπάρτσα, ήρθε η σειρά της Μαδρίτης και των δυο μεγάλων ομάδων της να συζητήσουν μεταγραφικά με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Το καλοκαίρι του 2007 στην πρωτεύουσα της Ισπανίας βρίσκονται οι υπεύθυνοι των «ερυθρολεύκων» προκειμένου να «κλείσουν» δυο ποδοσφαιριστές: Τον Ραούλ Μπράβο, από τη Ρεάλ, και τον Λουτσιάνο Γκαλέτι από την Ατλέτικο. Τα καταφέρνουν σχετικά εύκολα και οι δυο άσσοι φορούν την «ερυθρόλευκη» φανέλα, με συνολικό κόστος που δεν ξεπέρασε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ
Πρωταθλητής Ευρώπης
Όταν ο Τροντ Σόλιντ ζήτησε από τον Σωκράτη Κόκκαλη την απόκτηση ενός νεαρού μέσου, με το περίεργο όνομα Γιάγια Τουρέ, από την ουκρανική Μέταλουργκ, ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί πως τέσσερα χρόνια αργότερα ο συγκεκριμένος νεαρός θα έπαιζε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και θα αναδεικνυόταν πρωταθλητής Ευρώπης, με τη Μπαρτσελόνα. Στον Ολυμπιακό ο Τουρέ έδειξε από την πρώτη μέρα το τεράστιο ταλέντο του. Αγωνίσθηκε έναν χρόνο στον Πειραιά, στη συνέχεια πουλήθηκε στη Μονακό, από όπου κατέληξε στη Μπαρτσελόνα. Αγοράστηκε 1, 2 εκατομμύρια ευρώ, πουλήθηκε 2,5.

ΟΛΟΦ ΜΕΛΜΠΕΡΓΚ
Η συμφωνία με τη Γιουβέντους
Το περασμένο καλοκαίρι ήταν η Γιουβέντους το μεγάλο όνομα που ήρθε να προστεθεί στη λίστα των επιτυχημένων deals του Ολυμπιακού, με μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. «Αντικείμενο του πόθου» των πρωταθλητών ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Σουηδίας, Όλοφ Μέλμπεργκ. Η συμφωνία έκλεισε πολύ γρήγορα και ο Μέλμπεργκ «έπιασε λιμάνι» και εξελίχτηκε ταχύτατα στον κορυφαίο κρίκο της αμυντικής λειτουργίας της ομάδας. Η Γιουβέντους, έδωσε το «οκέι» για την πώληση, όταν εξασφάλισε 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΝΤΣΟ ΜΑΡΕΣΚΑ
Με ευρωπαϊκό τίτλο
Η Σεβίλλη ποτέ δεν αποτέλεσε «βαρύ όνομα» στο ισπανικό ποδόσφαιρο, ωστόσο αποτελεί από τις μεγάλες πρωταγωνίστριες του πρωταθλήματος της χώρας αυτής, τα τελευταία χρόνια. Έχοντας, βεβαίως, κατακτήσει και δυο φορές το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Βασικό στέλεχος της ομάδας που κατέκτησε το ΟΥΕΦΑ ήταν ο Έντσο Μαρέσκα, που το περασμένο καλοκαίρι «μετακόμισε» στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό, έναντι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Φυσικά ο Ιταλός μέσος δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να πάρει φανέλα βασικού στην ομάδα τους Πειραιά.

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ
Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται
Όταν ο Ολυμπιακός πούλησε τον Καστίγιο, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που πήρε το έδωσε για να αποκτήσει τον Φερνάντο Μπελούτσι. Αρχηγός της Ρίβερ Πλέιτ, ο Αργεντινός αποτελούσε στόχο και της Πόρτο, που όμως δεν έδινε τα χρήματα που ζητούσε η Ρίβερ για την παραχώρησή του. Οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν 7,5 εκατομμύρια ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του, ο Μπελούτσι έγινε βασικό στέλεχος –ειδικά με προπονητή τον Βαλβέρδε, ωστόσο ποτέ δεν έπεισε πως άξιζε τόσα χρήματα. Το περασμένο καλοκαίρι πουλήθηκε στην Πόρτο για 5 εκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Ολυμπιακός «έβγαλε» τα χρήματα που έδωσε για να τον αποκτήσει αν σκεφτεί κανείς και τα δυο χρόνια που ο Αργεντινός αγωνίστηκε στον Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: