Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Μπαρτζώκας: "Είμαι αισιόδοξος για τη νίκη"


Ο προπονητής του Ολυμπιακού είπε τα εξής:"Παίζουμε ένα τελευταίο παιχνίδι για την Ευρωλίγκα στο ΣΕΦ φέτος στην Εuroleague. Θέλουμε τη νίκη ώστε να πάρουμε την πρόκριση, κάτι το οποίο είναι σημαντικό τόσο για εμάς, αλλά και για όσους βρίσκονται σε αυτόν τον μεγάλο σύλλογο. Είναι το έβδομο ματς που θα δώσουν οι δύο ομάδες φέτος στην διοργάνωση, οπότε δεν υπάρχουν μυστικά μεταξύ μας. Από θέμα τακτικής ο ένας αναγνωρίζει το παιχνίδι του άλλου, όπως και οι παίκτες ξέρουν ο ένας τον άλλον, έχοντας μελετήσει ο καθένας το παιχνίδι του αντιπάλου. Όποιος έρχεται στον Ολυμπιακό πρέπει και οφείλει να είναι προετοιμασμένος για να δώσει ένα τέτοιο παιχνίδι τεράστιας σημασίας. Θα πρέπει να παρουσιαστεί πανέτοιμος ώστε να ανταπεξέλθει. Όσοι πήραν απόφαση να έρθουν σε αυτή την ομάδα, ξέραμε πως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για αυτά τα κρίσιμα ματς.

Και πρέπει να παρουσιαστούμε όπως πρέπει. Έχουμε όλοι κίνητρο να δώσουμε ένα τέτοιο σημασίας ματς. Θεωρώ πως κάναμε ένα από τα καλύτερα παιχνίδι μας στην Πόλη, τόσο επιθετικά, όσο και ομαδικά. Ήμασταν καλύτεροι από την Εφές. Ήμασταν τόσο στεναχωρημένοι, το σκεφτόμασταν συνέχεια το χαμένο τέταρτο ματς της σειράς, που αν μας έλεγε κάποιος να παίζαμε την επόμενη μέρα θα το κάναμε ώστε να πάρουμε την ρεβάνς. Πέρασε μία εβδομάδα όμως, ηρεμήσαμε, κάναμε την αυτοκριτική μας και προετοιμαζόμαστε για το πέμπτο και καθοριστικό ματς. Είμαι και είμαστε στην ομάδα αισιόδοξοι πως θα κερδίσουμε και θα πάρουμε την πρόκριση στο Final-Four".

Για το ότι ο κόσμος θα γεμίσει το ΣΕΦ, αλλά και το πόσο βοήθησε στα δύο πρώτα ματς στον Πειραιά, σχολίασε: Όσοι συμμετείχαμε στα δύο πρώτα παιχνίδια στο ΣΕΦ, ειδικά στο δεύτερο, είτε με τις αποφάσεις από τον πάγκο, είτε παίζοντας οι παίκτες, νιώθαμε καλά με την "ζεστή" ατμόσφαιρα που είχε δημιουργήσει ο κόσμος. Νιώθαμε όμορφα και μας άρεσε. Μας ώθησε στη νίκη και ήταν σημαντικό πως μας στήριξε και μας βοήθησε στις δύσκολες στιγμές της αναμέτρησης, όταν η ομάδα δυσκολευόταν. Ο καθένας βέβαια αξιολογεί όπως θέλει την προσπάθεια μας, ο καθένας μπορεί να κάνει την κριτική του και να πει ό,τι θέλει, αλλά αρκετοί καταλαβαίνουν το πόσο δύσκολο έργο έχουμε φέτος, τόσο με τα πάρα πολλά παιχνίδια που δώσαμε φέτος, όσο και με τους αρκετούς τραυματισμούς που είχαμε. Περιμένουμε μία καλή ατμόσφαιρα, θέλουμε μία κερκίδα με ρυθμό και παλμό, αλλά ξέρουμε πως δεν παίζει ο κόσμος μπάσκετ, αλλά εμείς! Και εμείς θα πρέπει να το κερδίσουμε το παιχνίδι αγωνιζόμενοι όπως πρέπει, έχοντας σωστές επιλογές και αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι μας".

Για το αν η Εφές είναι ομάδα έδρας: "Η σεζόν ήταν πολύ μεγάλη. Όλες οι ομάδες είχαν πολλές αυξομειώσεις στην απόδοση τους. Η άποψη μου είναι ότι στα τρία από τα τέσσερα ματς με την Εφές ήμασταν καλύτεροι. Ο στόχος μας είναι να πάμε στο φάιναλ-φορ. Σε κάθε φάση είχαμε σκοπό να περάσουμε την επόμενη φάση, κοιτώντας ξεχωριστά το επόμενο ματς, βήμα-βήμα".

Για το αν υπάρχει πίεση: "Δεν θέλω και δεν μου αρέσει να μιλάω προσωπικά για τον εαυτό μου. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλος σύλλογος και ένας από τους λόγους είναι το ότι ασχολείται μεγάλη μάζα μαζί του. Η κριτική δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Όταν έρχεσαι σε αυτό το επίπεδο, σε μία τεράστια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, ζητάς, θέλεις και περιμένεις να παίξεις τέτοια μεγάλα μας. Πίεση υπάρχει σε όλους, αλίμονο, αλλά όσοι έρχονται στην ομάδα πρέπει και οφείλουν να είναι έτοιμοι για αυτά τα κρίσιμα ματς".

Για το αν ο Ολυμπιακός θα φτάσει στη νίκη, αν ελέγξει τα ριμπάουντ: "Είναι ο μοναδικός τομέας που ήταν καλύτερη η Έφες. Στα ματς που είχαμε εδώ είχαμε περισσότερες κατοχές εμείς. Είτε μέσω κλεψιμάτων, είτε μέσω ριμπάουντ, αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και τώρα. Τα ριμπάουντ σίγουρα παίζουν ρόλο. Δύο επιθετικά ριμπάουντ έκριναν το ματς στο τέλος άλλωστε στο τέταρτο ματς της σειράς. Σίγουρα θα πρέπει να προσέξουμε τον συγκεκριμένο τομέα. Ήμασταν καλύτεροι στα τρία από τέσσερα παιχνίδια απέναντι στην Εφές, αλλά η σειρά είναι στο 2-2".

Για την εμφάνιση του Πέρκινς με την Ελευσίνα και το αν μπορεί να βοηθήσει: "Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εποχή για πολλά πειράματα. Ο Πέρκινς είναι παίκτης της ομάδας μας και εννοείται ότι είναι πολύ καλύτερος από αυτό που έχει δείξει μέχρι τώρα. Τώρα για το αν θα είναι σε θέση να παίξει αύριο θα το γνωρίζω μετά την προπόνηση. Σημασία πάντως έχει για τον κάθε παίκτη μας αυτή την στιγμή το αν μπορεί να εξοικειωθεί στον τρόπο παιχνιδιού μας, διότι έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο που αγωνιζόμαστε".

Για το αν η άμυνα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο ματς, σχολίασε: "Στον ομαδικό αθλητισμό παίζει σημαντικό ρόλο η καλή άμυνα και αποτελεί σαφώς ζητούμενο ματς για το ερχόμενο ματς.  Η άμυνα παίζει σημαντικό ρόλο και στην επίθεση μας. Μας βελτιώνει τα ποσοστά μας, αλλά και το παιχνίδι μας στο τρανζίσιον. Εμείς έχουμε αρκετούς παίκτες που μπορούν να παίξουν γρήγορα, τρέχοντας στο ανοιχτό γήπεδο, όντας ικανοί τόσο στο να πασάρουν, όσο και στο να σκοράρουν. Και δεν είναι εύκολο να το βρεις αυτό σε ομάδα. Σαν ομάδα εμείς έχουμε μεγάλο ταλέντο στο να τρέχουμε στον αιφνιδιασμό. Χρειάζεται όμως να υπάρχει ισορροπία στην επίθεση, μεταξύ σετ παιχνιδιού και καταστάσεων fast-break. Όταν η Εφές παίζει με δύο πεντάρια, μπορεί να έχει ένα αβαντάζ στα ριμπάουντ, αλλά εμείς παράλληλα γινόμαστε ακόμη περισσότερο γρήγοροι. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας".

Για τα ματς που προηγήθηκαν τα οποία έχασε ο Ολυμπιακός, είπε: "Πάντα κάνουμε ανάλυση του παιχνιδιού για το τι κάναμε και δεν κάναμε καλά. Υπάρχουν ματς που χάσαμε, και ματς που δεν χάσαμε στο τέλος, σε κρίσιμες καταστάσεις. Δεν παίζουμε μόνοι μας, παίζουν και οι άλλοι. Σε αρκετά από αυτά τα ματς πάντως κερδίσαμε. Τα λάθη που κάναμε στο τέταρτο ματς στην Πόλη  ήταν μαζεμένα και δε νομίζω ότι ήταν μόνο το πρες του αντιπάλου. Είχε να κάνει και με εμάς. Έγιναν απίθανα πράματα. Κλείστηκε ο Λο μόνος του και δεν έδωσε στον Σλούκα που ήταν ελεύθερος. Έχασε ένα σουτ ο Πρίντεζης, του έφυγε το ριμπάουντ, δεν πήρε το ριμπάουντ ο Σλούκας στο καλάθι του Λο. Έγιναν πολλά...

Οι αποφάσεις που παίρνει ένας παίκτης σε ένα ματς είναι αποφάσεις ενστίκτου. Το πώς θα νιώσει ο κάθε παίκτης και το πώς θα αντιληφθεί μία φάση εκείνη την στιγμή. Το πως θα σκεφτεί και τι θα αποφασίσει. Είμαστε πιο άπειρη ομάδα από τις περισσότερες στην Ευρωλίγκα. Αρκετοί έπαιξαν για πρώτη φορά πέρσι στην Ευρωλίγκα. Ο κορμός του Ολυμπιακού είναι νεανικός, και δεν έχει "ψηθεί" όσο κάποιοι πιστεύουν. Δώσαμε πάρα πολλά παιχνίδια φέτος και πιστεύω αυτά μας έχουν βοηθήσει ακόμη περισσότερο ώστε να ωριμάσουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: