Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Άντιτς:"Η χημεία μας σαν ομάδα είναι το "κλειδί"

Ο Πέρο Άντιτς παραχώρησε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της Euroleague. 

-Πέρο, Ο Ολυμπιακός έχει αντιμετωπίσει φέτος αρκετές "do-or-die" καταστάσεις κατά την διάρκεια της σεζόν, αλλά επέζησε. Το γεγονός αυτό σας δίνει αυτοπεποίθηση σε εσένα και στους συμπαίκτες του ενόψει της συνέχειας στα playoffs που πλησιάζουν;

"Σίγουρα το γεγονός αυτό μας δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση καθώς είμαστε όλοι μας έμπειροι παίκτες στην Ευρώπη.

Παράλληλα, όμως μας δίνει και ευθύνη, καθώς όλοι προσπαθούν να κερδίσουν τον Πρωταθλητή Ευρώπης και εμείς είμαστε η ομάδα φέτος που υπερασπίζεται αυτόν τον τίτλο.

Θέλουμε να αποδείξουμε ότι πέρσι δεν ήμασταν Πρωταθλητές Ευρώπης κατά τύχη αλλά έπειτα από σκληρή δουλειά".

-Όπως την περασμένη σεζόν, έτσι και φέτος, παρά το νωχελικό σας ξεκίνημα, στο TOP-16 φτάσατε να κερδίσετε έξι ματς σε επτά αγώνες. Αισθάνεσαι πως παίζεται καλύτερο μπάσκετ όντας με την πλάτη στον τοίχο;

"Δεν ξέρω για αυτό, θα πρέπει καλύτερα να ρωτήσεις τον κόουτς! Νομίζω πως η περσινή σεζόν είναι πολύ διαφορετική από τη φετινή γιατί πέρσι με λιγότερα παιχνίδια και λιγότερες νίκες στο TOP-16 φτάσαμε στα playoffs. Όμως φέτος βλέπουμε τέσσερις ομάδες ισόβαθμες στην ίδια θέση του γκρουπ. Νομίζω πάντως πως τόσο πέρσι όσο και φέτος, σε αυτό το χρονικό σημείο της σεζόν, παίζουμε πάντα καλύτερα εκτός έδρας. Το γιατί δεν το ξέρω, αλλά ισχύει. Παίζουμε με πίεση στην έδρα μας, γεγονός περίεργο, αλλά και πάλι δεν ξέρω το γιατί, όμως πρέπει να συγκεντρωθούμε σε αυτό διότι έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό παιχνίδι".

-Κάποιες από τις μεγάλες σας φέτος εκτός έδρας νίκες στο TOP-16, τις σημειώσατε σε Σιένα, Μόσχα και Τελ Αβίβ, έχοντας ως κοινό χαρακτηριστικό πως κάνατε ένα μεγάλο come-back στην τελευταία περίοδο. Τι κάνει αυτή την ομάδα να παίζει τόσο καλά όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ.

"Παίζοντας όντας πίσω στο σκορ... Νομίζω πως σε αυτή την ομάδα υπάρχουν πολύ καλές μονάδες, ενώ επίσης διαθέτουμε και εξαιρετική χημεία σαν ομάδα. Νομίζω πως αυτό είναι το "κλειδί". Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Δεν έχει σημασία αν χάνουμε με 20 πόντους διαφορά ή αν κερδίσουμε με 20 πόντους. Συνεχίζουμε να παίζουμε μπάσκετ με τον ίδιο τρόπο και ποτέ δεν τα παρατάμε. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που κερδίζουμε κάποια παιχνίδια παρά το γεγονός πως παρουσιάζουμε κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοση μας, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό".

Θα αντιμετωπίσετε τώρα την Φενέρμπαχτσε στην Πόλη. Μία ομάδα που έχει μείνει εκτός playoffs, αλλά που θα παίξει το τελευταίο της εντός έδρα ματς στην Euroleague για την τρέχουσα σεζόν. Αυτό θεωρείς πως την κάνει περισσότερο επικίνδυνη;

"Η Φενέρμπαχτσε είναι μία επικίνδυνη αντίπαλος από την αρχή της σεζόν, αλλά δεν ξέρω γιατί είχαν κάποια άσχημα αποτελέσματα. Νομίζω είναι μία ομάδα με το μεγαλύτερο ή με ένα από τα μεγαλύτερα μπάτζετ στην διοργάνωση, με μεγάλα ονόματα. Η σεζόν όμως δεν κύλησε καλά για εκείνους όπως περίμεναν. Όμως είμαι σίγουρος ότι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν στην έδρα τους και να αποδείξουν στους οπαδούς τους γιατί θα πρέπει να τους υποστηρίζουν στο υπόλοιπο της σεζόν στο τουρκικό πρωτάθλημα. Και για αυτό θεωρώ πως θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη.

-Σας κάνει αυτό το ταξίδι να θυμάστε τι συνέβη ένα χρόνο πριν ή προσπαθείτε να το ξεχάσετε και να αφοσιωθείτε στη φετινή σεζόν;

"Το πέρυσι είναι... πέρυσι. Αν σκεφτούμε τι έγινε πέρυσι, τότε πάμε με λάθος νοοτροπία. Αυτό που μετρά είναι το τώρα. Αυτό που κάναμε πέρυσι ήταν σπουδαίο, ήταν μια μεγάλη επιτυχία, αλλά πρέπει να κοιτάξεις μπροστά, να πας ένα βήμα παρακάτω. Θα πάμε στην Πόλη για τη νίκη, όπως πάντα. Θα είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι".
 Όταν πηγαίνεις στην Κωνσταντινούπολη, όπως έχεις κάνει δύο φορές αυτή τη σεζόν σου θυμίζει τι έκανε η ομάδα πριν από έναν χρόνο ή προσπαθείς να το... μπλοκάρεις αυτό και να επικεντρωθείς στη φετινή σεζόν;

"Η περυσινή χρονιά είναι η περυσινή χρονιά, όπως είπες. Αν σκεφτούμε τι έγινε πέρυσι, σίγουρα θα πάμε εκεί με κακή ψυχολογία. Η προηγούμενη σεζόν ήταν η προηγούμενη σεζόν και αυτή η χρονιά μετράει τώρα. Πέρυσι ήταν μία σπουδαία χρονιά για εμάς, είχαμε μεγάλη επιτυχία, αλλά μετά από αυτό θα πρέπει να ανασυγκροτηθούμε και να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Θα πάμε εκεί για τη νίκη, όπως πάντα, νομίζω πώς είναι ένα σπουδαία ματς".
- Ο αρχηγός της ομάδας, Βασίλης Σπανούλης είχε πει πώς "όλοι στην ομάδα έχουν τον ρόλο τους και παίζει όπως πρέπει να παίξει". Ποιος είναι ο ρόλος σου στην ομάδα;

"Ο ρόλος μου είναι τα ριμπάουντ, να παίζω άμυνα και να σκοράρω όποτε μπορώ να σκοράρω. Όλοι στην ομάδα έχουν τους ρόλους τους. Όλοι παλεύουν ο ένας για τον άλλον, αυτό σημαίνει να έχει έναν ρόλο την ομάδα. Σε κάθε στιγμή πρέπει να κάνει εκείνο που χρειάζεται η ομάδα. Έχουμε παίκτες που μπορούν να σκοράρουν 40 πόντους στο παιχνίδι, αλλά θα χάσουμε το ματς αν δεν παίξουμε ως ομάδα. Με τον Βασίλη (σ.σ.: Σπανούλης) τον ηγέτη μας είμαστε φίλοι για πάρα πολύ καιρό. Από το 2001 γνωριζόμαστε. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να παίζω μαζί του και με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας".

- Μιλώντας για τον Σπανούλη, πώς αισθάνεσαι να παίζεις μαζί του και τι ηγέτης είναι;

"Είναι ένας παίκτης που δουλεύει πάρα πολύ σκληρά, ένας επαγγελματίας παίκτης. Επίσης, βοηθάει ψυχολογικά τους νεαρούς αθλητές, αλλά και τους υπόλοιπους. Εγώ και εκείνος είμαστε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παίκτες στην ομάδα και έρχεται σε εμένα για να μιλήσουμε, να μου για κάποια πράγματα που θα πρέπει να φτιάξω ή να επικεντρωθώ στο να γίνω καλύτερος για τον εαυτό μου και για την ομάδα. Δεν είναι τυχαίο πώς επιλέχτηκε ως ένας από τους κορυφαίος Ευρωπαίους παίκτες. Αυτό έρχεται από τη σκληρή δουλειά που κάνει και όπως είπα είναι ευχαρίστηση για εμένα να βρίσκομαι στο πλευρό του, στην ίδια ομάδα".

- Όταν έπαιζες στην Λουκόιλ, είχες πει πώς σου λείπει η Αθήνα από τότε που αγωνιζόσουν στην ΑΕΚ. Τι είναι αυτό στην Αθήνα που σε κάνει να την αγαπάς τόσο πολύ;

"Η πρώτη μου ευρωπαϊκή εμπειρία μακριά από την πατρίδα μου ήταν η ΑΕΚ στην Αθήνα. Ήταν η άλλη πλευρά της πόλης, αλλά και πάλι ήταν η Αθήνα. Έκανα όλους τους καλύτερους μου φίλους εδώ. Έμαθα να παίζω με τον Μπουρούση, τον Ζήση, τον Ταπούτο, τον Σπανούλη, όταν έπαιζε στο Μαρούσι. Ήμασταν σαν μικρά παιδιά. Περάσαμε μαζί τέσσερα χρόνια και είχαμε πολύ καλή χημεία ως ομάδα. Την πρώτη χρονιά κατακτήσαμε το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ, ήταν σαν ένα όνειρο που γινόταν πραγματικότητα για εμένα.

Είχα πάει σε μία σπουδαία ομάδα, όπως η ΑΕΚ τότε, που τώρα βρίσκεται στην δεύτερη ή στην τρίτη κατηγορία και είναι κρίμα για την Ελλάδα. Είχαμε εξαιρετική χημεία με παίκτες που είχα δει στην τηλεόραση και μετά έπαιζα μαζί τους: Κόμαζετς, Ντικούδης, Μπετς, Κακιούζης... Αυτά συνέβησαν στην Αθήνα και για αυτό μου έλειπε πάντα η Αθήνα και για αυτό νιώθω όμορφα εδώ".

- Να φτάσεις στην κορυφή είναι δύσκολο, αλλά να μείνεις εκεί είναι δυσκολότερο. Τι σημαίνει για αυτό το γκρουπ των παικτών και για τον σύλλογο να προκριθεί στα πλέι οφ και να κατακτήσει την Ευρωλίγκα;

"Θα είναι ένα όνειρο που θα γίνει πραγματικότητα αν φτάσουμε μέχρι το τέλος και πάλι. Αυτός είναι ο στόχος μιας μεγάλης ομάδας. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα και πάντα έχει υψηλούς στόχους, κάθε χρόνο. Για εμάς θα είναι το κερασάκι στην τούρτα μετά από όλη αυτή την σκληρή δουλειά στην προετοιμασία με τον νέο προπονητή, νέο σύστημα και μερικούς νέους παίκτες. Θα είναι πολύ δύσκολο. Ποτέ δεν τα παρατάμε και ό,τι και να γίνει θα ξέρουμε ότι προσπαθήσαμε σκληρά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: