Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν

Το ποδόσφαιρο δεν είναι δα και πυρηνική φυσική. Είναι ένα απλό πράγμα το οποίοι ο καθένας που ασχολείται λίγο μπορεί να καταλάβει και να κατανοήσει. Έτσι νομίζω ότι όλος ο κόσμος καταλαβαίνει τα προβλήματα του Ολυμπιακού. Προβλήματα που αφορούν κυρίως κούραση, έλλειψη θέλησης και πάθους και φυσικά παντελής έλλειψη βάθους στο ρόστερ του.
Το κυρίαρχο πρόβλημα τελικά νομίζω ότι είναι η έλλειψη καλών παικτών, πέρα από τους 12-13 που παίζουν βασικοί.

Μπορούμε να κάνουμε μια μίνι ανάλυση για το ρόστερ. Κυρίως για αυτούς που δεν αποτελούν την βασική ενδεκάδα.

Ξεκινώντας από τους τερματοφύλακες όπου ο Κόβατς είναι απλά ένας μέτριος τερματοφύλακας και ο Παναγόπουλος ένας ταλαντούχος που είναι συνεχώς εκτός αποστολής.
Ο Ντομί που μπορεί να λογίζεται ως βασικός αλλά που δεν είναι ικανός να βγάλει 3 συνεχόμενα 90λεπτα χωρίς να πάθει θλάση. 3 χρόνια αυτό έχει δείξει και δεν μπορεί να αλλάξει τώρα. Οπότε καλό είναι που έγινε τώρα η στραβή για να μην του ανανεωθεί το συμβόλαιο το καλοκαίρι. Αρκετά. Στα ακραία μπακ επίσης ο Γκαλίτσιος δεν μου δείχνει ότι μπορεί να αντέξει το βάρος της φανέλας. Σε όσα ματς έπαιξε ήταν πολύ κακός και πολύ αγχωμένος. Δεν ξέρω αν μπορεί στο μέλλον να βελτιωθεί και να βοηθήσει. Ο Λεονάρντο επίσης είναι τραυματίας εδώ και 3 μήνες. Δεν ξέρω τελικά αν θα γίνει τόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής όσο φαινόταν στην αρχή. Δεν θα μπω καν στον κόπο να συζητήσω για τον τουρίστα Ραούλ Μπράβο. Δεν αξίζει τον κόπο. Στους κεντρικούς αμυντικούς 3 έχουμε όλους και όλους και οι οποίοι εναλλάσσονται στους αγώνες με αρκετή επιτυχία μέχρι στιγμής. Ενώ ο πιτσιρικάς Κ. Παπαδόιπουλος είναι φέτος εξαφανισμένος. Όπως βέβαια και όλοι οι υπόλοιποι πιτσιρικάδες που πέρυσι εμφανίστηκαν από το πουθενά και έδειξαν ότι μπορούν να βοηθήσουν. Στα αμυντικά χαφ υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα. Ο Στολτίδης είναι τραυματίες εδώ και μήνες και ο μόνος που παίζει δίπλα στον «βιονικό» Ντουντού είναι ο Πατσατζόγλου, ο οποίος νομίζει ότι είναι ο Μπεκανπάουερ, αλλά στην ουσία δεν είναι ικανός να δώσει πια ούτε μια σωστή πάσα στα 3 μέτρα και δεν βάζει τα πόδια του στην φωτιά πλέον. Με βάση τις απαιτήσεις του για νέο 3ετές!! Συμβόλαιο (650.000€ ), μάλλον θα πρέπει να κουνήσει μαντήλι το καλοκαίρι. Ο Γ. Παπαδόπουλος είναι σαν να μην υπάρχει για τον προπονητή μας. Δυστυχώς. Δεν το καταλαβαίνω αυτό και το θεωρώ πολύ άδικο για τον παίκτη. Ενώ ο Μενδρινός παίζει που και που είτε σαν αμυντικό χαφ είτε σαν δεξί χαφ . Καλός παίκτης αλλά δεν θα σου κάνει ποτέ την διαφορά. Λείπει πολύ ο καλός Λεντέσμα. Και εδώ φαίνεται ότι κάτι πήγε λάθος πέρυσι. Που ήταν συνέχεια τραυματίας ενώ φέτος στην Αργεντινή είναι ατσάλινος. Στην θέση του δεξιού χαφ, ας μην το συζητήσουμε καθόλου. Αν αποκτήθηκε για αυτή την θέση ο Οσκαρ τότε πρέπει να αυτοκτονήσουν όλοι οι κανονικοί δεξιοί χαφ της υφηλίου. Καλό θα είναι να του λύσουν το συμβόλαιο το καλοκαίρι. Το παιδί δεν μπορεί.

Όπως δείχνει ότι πλέον δεν μπορεί και ο μεγάλος αρχηγός της ομάδας Π. Τζόρτζεβιτς. Τα χρόνια πέρασαν και η θέση του αριστερού εξτρέμ απαιτεί φρεσκάδα και αντοχές. Κάτι που δεν είναι δυνατόν πλέον να έχει ο Τζόλε. Έτσι είναι η ζωή. Και πάμε στους επιθετικούς. Όπου εκτός του Ντιόγο ο οποίος τώρα τελευταία δεν δείχνει καλά σημάδια, (όλο βουτάει χωρίς λόγο και αδικεί τον εαυτό του και την ομάδα), δεν υπάρχει άλλος. Ο Ντάρκο σταμάτησε την μπάλα λόγω προβλήματος υγείας. Ο Μήτρογλου φέτος είναι απλά τραγικός, έως και αδιάφορος μπορώ να πω. Μάλλον πήραν τα μυαλά του αέρα από πέρυσι και αυτό θα το πληρώσει, πιθανόν με απομάκρυνση από την ομάδα το καλοκαίρι. Και μάλλον δίκαια. Ο Νταρμπυσάϊρ δανεικός για 6 μήνες είναι θα φύγει έτσι και αλλιώς. Περαστικός απλά για να πούμε ότι πήραμε κάποιον το Χειμώνα. Ενώ τον ελπιδοφόρο Ματσούκα που είχαμε, τον αφήσαμε ελεύθερο για τον πάρει την ίδια ημέρα η Βέρντερ Βρέμης. Λετε να είναι χαζοί οι Γερμανοί? Δεν νομίζω.
Το συμπέρασμα είναι ότι από πέρυσι το καλοκαίρι έγιναν πολλά εγκλήματα.
1.) Αποδυναμώθηκε η ομάδα από καλούς παίκτες που μπορούσαν να βοηθήσουν (Λούα Λούα, Νούνιες, Λεντέσμα, Σηφάκης, Σίσιτς, Κατσικογιάννης).
2) Δεν προωθήθηκε κανείς από τους πιτσιρικάδες της ομάδας. Αντίθετα φέτος έχουν θαφτεί όλοι ανεξαιρέτως. Και αυτό είναι πολύ κακό για το μέλλον.
3) Δεν αποκτήθηκαν πολλοί αξιόλογοι ποδοσφαιριστές και όσοι αποκτήθηκαν ήρθαν στην ομάδα στο τέλος Αυγούστου με τα γνωστά αποτελέσματα (Αποκλεισμός από το CL).
Και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι το φετινό καλοκαίρι απαιτούνται μεταγραφές 9-10 παικτών. Το λιγότερο.

Και αναλυτικά θα πω και σε ποιες θέσεις διακρίνω ότι χρειάζεται ενίσχυση η ομάδα.
1 Τερματοφύλακας, 1 Δεξί μπακ, 1 αριστερό μπακ, 1 Κεντρικός αμυντικός, 1 Αμυντικό χαφ (τουλάχιστον 1 για να μην πω 2), 1 Δεξί χαφ, 1 αριστερό χαφ, 2 τουλάχιστον ικανούς επιθετικούς.
Σε περίπτωση που αποκτηθούν λιγότεροι παίκτες, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ούτε Ευρωπαϊκές πορείες μην περιμένετε, αλλά ούτε και το πρωτάθλημα του χρόνου. Ο Χρόνος είναι αμείλικτος και αν δεν κάνεις τις σωστές κινήσεις, τότε εύκολα βρίσκεσαι εκτός στόχων και εκτός κορυφής. Τα ακούς πρόεδρε?

Και τέλος δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τις ευθύνες του προπονητή. Γιατί υπάρχουν και είναι σοβαρές. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό για το τέλος της σεζόν. Απλά αναφέρω ότι ο Ολυμπιακός θυμίζει πολύ την περσινή Εσπανιόλ του Βαλβέρδε που παρέπαιε στον μισό β’ γύρο, έχοντας υποστεί αγωνιστική κατάρρευση, όπως ακριβώς και ο φετινός Ολυμπιακός. Τυχαίο?

Ενώ θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αρρωστημένη νοοτροπία που υπάρχει στην ομάδα εδώ και κάποια χρόνια, (από την εποχή του Σόλιντ ξεκίνησε πιστεύω). Και μιλάω για την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που κυριαρχεί όταν η ομάδα έχει ξεφύγει στην βαθμολογία. Που καταφέρνει να χαλάει την όποια καλή εικόνα έχει δημιουργήσει όλη την σεζόν στο τέλος κάθε σεζόν. Δεν χρειάζεται να αναφέρω όλες τις περιπτώσεις αυτή την στιγμή. Νομίζω όλοι τις θυμούνται.
Και προβλέπω ότι θα έχουμε και φέτος τα ίδια. Προβλέπω ας πούμε ως άλλος μάντης Κάλχας ότι η ομάδα δύσκολα θα κάνει 2 νίκες στα 4 εναπομείναντα ματς εκτός έδρας, ενώ το ενδεχόμενο να κάνει 2 ήττες ή και περισσότερες είναι πολύ πιθανό. Ενώ και στο Καραϊσκάκη πολύ δύσκολα θα κάνει 3 νίκες στα 3 παιχνίδια που απομένουν. Σχεδόν το θεωρώ απίθανο. Και βάση στατιστικής του παρελθόντος αλλά και λόγω εικόνας ομάδας.

Να δείτε που στο τέλος, η διαφορά μας στο πρωτάθλημα θα εξανεμιστεί και θα είναι της τάξης των 3-4 βαθμών. Και αυτό θα είναι το χειρότερο από όλα. Ένα πρωτάθλημα που έκανες περίπατο με ανύπαρκτους αντιπάλους να το κάνεις ντέρμπυ.
Ενώ η πιθανότητα να αποκλειστούμε από το κύπελλο είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή, με τις τωρινές μας εμφανίσεις.
Και φυσικά η Ευρώπη Last year!!!………Πάει πέταξε το πουλάκι.

Για όλα τα παραπάνω θα έχουμε τις απαντήσεις σε διάστημα μόλις 10 ημερών. Δυστυχώς. Στην κρισιμότερη στιγμή η ομάδα φαίνεται αβοήθητη και ανήμπορη.

Θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας απόψεις για το θέμα. Αφήστε σχόλιο με την άποψη σας ή στείλτε e-mail στο sports@mail.gr αν θέλετε να δημοσιευθεί η άποψη σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: