Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Όλες οι αλλαγές σε Τσάμπιονς Λιγκ και UEFA.

Σημαντικές αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος όσον αφορά την συμμετοχή των ομάδων στο Champions League και στο UEFA Europa League.
Ας δούμε ποιες είναι οι αλλαγές αυτές, που επηρεάζουν και τις ελληνικές ομάδες.

Champions League:
Από την αγωνιστική περίοδο 2009-2010, στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (ο τελικός του οποίου θα γίνει για πρώτη φορά Σάββατο) θα προκρίνονται απ’ ευθείας 22 ομάδες, αντί των 16 που ίσχυε μέχρι τώρα. Πρόκειται για την κάτοχο του τροπαίου, τις τρεις πρώτες των τριών κορυφαίων χωρών στη βαθμολογία της UEFA, τις δύο πρώτες εκείνων που βρίσκονται από την 4η ως την 6η θέση και τις πρωταθλήτριες εκείνων που καταλαμβάνουν τις θέσεις 7-12.

Για τις υπόλοιπες 10 θέσεις, από φέτος θα γίνονται δύο σειρές προκριματικών.
Η πρώτη σειρά, αφορά τις πρωταθλήτριες των χωρών που βρίσκονται από τη 13η μέχρι την 53η θέση της κατάταξης (εξαιρείται το Λιχτενστάιν που δεν διοργανώνει δικό του πρωτάθλημα) και περιλαμβάνει τέσσερις γύρους. Στον α’ γύρο, μετέχουν οι πρωταθλήτριες των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 48-53. Οι τρεις νικήτριες προκρίνονται στον β’ γύρο, όπου αρχίζουν τους αγώνες τους και οι πρωταθλήτριες των χωρών που έχουν τις θέσεις 16-47. Στον γ’ γύρο περνούν 17 ομάδες, που θα συναντήσουν και τις πρωταθλήτριες των χωρών των θέσεων 13-15. Από αυτές οι 10 προκρίνονται στον δ’ γύρο, όπου θα παίξουν μεταξύ τους και οι 10 που θα επικρατήσουν θα πάρουν τα εισιτήρια για τους ομίλους. 

Η δεύτερη σειρά περιλαμβάνει μόνο δύο γύρους. Στον α’ μετέχουν η τρίτη ομάδα της 6ης χώρας της βαθμολογίας της UEFA και οι δεύτερες των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 7-15. Στον β’ γύρο προκρίνονται 10 ομάδες, που θα αναμετρηθούν με τις τέταρτες των τριών πρώτων χωρών της κατάταξης και τις τρίτες εκείνων που βρίσκονται στην 4η και 5η θέση. Οι πέντε νικήτριες προκρίνονται στους ομίλους. 

Να σημειωθεί ότι οι ομάδες που θα αποκλειστούν στον γ’ γύρο της πρώτης σειράς και στον α’ της δεύτερης, θα συνεχίσουν στον δ’ προκριματικό του UEFA Europa League. Οι ομάδες που θα αποκλειστούν στον δ΄ γύρο της πρώτης σειράς και στον β’ της δεύτερης, θα συνεχίσουν στους ομίλους του UEFA Europa League.

UEFA EUROPA LEAGUE:
Μεγάλες είναι οι αλλαγές στο Κύπελλο UEFA. Αρχικά, μετονομάζεται σε UEFA Europa League. Δεύτερον, οι όμιλοι αυξάνονται από 8 σε 12 και οι ομάδες θα αντιμετωπίζουν η μια την άλλη σε διπλούς αγώνες, με τις δύο πρώτες να παίρνουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση. 

Για την πρόκριση στους ομίλους θα γίνονται τέσσερις προκριματικοί γύροι.

Στον α’ θα μετέχουν οι τρίτοι των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 22-34 της βαθμολογίας της UEFA, οι δεύτεροι και οι τρίτοι των υπόλοιπων εκτός του Λιχτενστάιν, της Ανδόρας και του Σαν Μαρίνο και οι Κυπελλούχοι των δύο τελευταίων. 

Οι 25 νικήτριες θα περνούν στον β’ γύρο, όπου θα συναντούν τις πέμπτες των χωρών 7-9, τις τέταρτες των χωρών 10-15, τις τρίτες των χωρών 16-18, τις δεύτερες και τις τρίτες των χωρών 19-21, τις δεύτερες των χωρών 22-27, τις Κυπελλούχους και τις δεύτερες των χωρών 28-34 και τις Κυπελλούχους των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 35-51.

Οι 40 νικήτριες περνούν στον γ’ γύρο όπου θα συναντήσουν τις έκτες των τριών πρώτων χωρών της βαθμολογίας της UEFA, τις πέμπτες εκείνες που βρίσκονται στις θέσεις 4-6, τις τέταρτες των χωρών 7-9, τις τρίτες των χωρών 10-15, τις Κυπελλούχους και τις δεύτερες των χωρών 16-18 και τις Κυπελλούχους των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 19-27.

Προκρίνονται στον δ’ γύρο 35 ομάδες που μαζί με τις 15 ομάδες που προέρχονται από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, Κυπελλούχους και τις πέμπτες των χωρών 1-3, τις Κυπελλούχους και τις τέταρτες των χωρών 4-6, τις Κυπελλούχους και τις τρίτες των χωρών 7-9 και τις Κυπελλούχους των χωρών 10-15, θα διεκδικήσουν τα 37 εισιτήρια για τους ομίλους. 

Σε αυτούς έχουν ήδη προκριθεί η κάτοχος του τίτλου και 10 ομάδες που προέρχονται από τους τελευταίους προκριματικούς γύρους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: