Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Aς αρχίσει από σήμερα ο προγραμματισμός

Άλλο ένα πρωτάθλημα κατέληξε στην τροπαιοθήκη του Ολυμπιακού. Και μένει το κύπελλο για να ολοκληρωθεί η χρονιά καλά. Εννοείται ότι απαιτείται η κατάκτηση του.

Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να αρχίσει ο προγραμματισμός της νέας σεζόν από σήμερα.

Καταρχήν δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός επειδή ξαναπήρε το πρωτάθλημα η ομάδα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ο τίτλος να καλύψει τα μεγάλα κενά της ομάδας. Και είναι μεγάλα τα κενά στα σίγουρα. Αλλιώς θα παίζαμε στο Champions League και δεν θα είχαμε αποκλειστεί από την Ανόρθωση, όπως δεν θα είχαμε αποκλειστεί από την μετριότατη Σεντ Ετιέν από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Για να εξηγούμαστε.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Πρώτα από όλα οι παίκτες που λήγουν τα συμβόλαια τους το καλοκαίρι.

Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να ανανεωθούν όλα τα συμβόλαια. Πρώτα από όλους ο μεγάλος αρχηγός Τζόλε. Παικταράς μεγάλος αλλά τα χρόνια πέρασαν και μάλλον καλό θα είναι να σταματήσει τώρα το ποδόσφαιρο όσο ακόμη προκαλεί τον τρόμο στους αντιπάλους του. Η έστω αν μείνει να μην υπάρχουν απαιτήσεις για περισσότερα από 7-9 ματς τον χρόνο, όποτε χρειαστεί. Από εκεί και πέρα, Ντομί, Κόβατς θα πρέπει να αποχωρήσουν από την ομάδα άμεσα και να βρεθούν καλύτεροι παίκτες από αυτούς. Ο Ραούλ Μπράβο θα πρέπει να πάρει δρόμο επίσης από την ομάδα. Ενώ και για τον Λεονάρντο έχω σοβαρές αμφιβολίες κυρίως επειδή κυρίως πιάνει θέση ξένου στην ομάδα. Ο Στολτίδης προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό αι είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ξαναβρεθεί σε υψηλό επίπεδο. Αλλά καλό είναι να υπάρχει στο ρόστερ της ομάδας και του χρόνου. Ο Αντζας αν θέλει να παίξει ακόμη μπάλα ασφαλώς και πρέπει να μείνει ενώ για τον Ζεβλάκωφ, αν βρεθεί κάτι καλύτερο σε νεαρότερη ηλικία, δεν θα με πειράξει να αποχωρήσει από την ομάδα. Ενώ και ο Πατσατζόγλου αν συνεχίσει να ζητάει αυτά που ζητάει για να ανανεώσει ας πάει στο καλό. Έτσι και αλλιώς δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό Πατσατζόγλου.

Πάμε τώρα στις προσθήκες. Πρώτα οι μικροί της ομάδας. Οι Παπαδόπουλος, Σοϊλέδης, Νικλητσιώτης θα πρέπει να μπουν σε φουλ ρυθμό από φέτος και να πάρουν συμμετοχές.

Ο Λεντέσμα αν δεν πουληθεί όπως ακούγεται με καλή τιμή, θα πρέπει να επιστρέψει οπωσδήποτε το καλοκαίρι. Είναι πολύ ποιοτικός και αν δεν έχει πάλι τραυματισμούς θα είναι πολύτιμο δίδυμο με τον Ντουντού. Ενώ θα πρέπει πάση θυσία να μείνουν και του χρόνου στην ομάδα οι Λέτο και Νταρμπυσάϊρ. Οπωσδήποτε. Είναι πολύτιμες μονάδες, ειδικά ο Αργεντινός.

Και φυσικά θα πρέπει να αποκτηθεί υποχρεωτικά κεντρικός αμυντικός κλάσης, επιθετικός κλάσης και μπακ απ του Γκαλέτι . Τουλάχιστον αυτοί.

Και ότι γίνει να έχει τελειώσει μέχρι τις 20 Ιουνίου που θα αρχίσει η προετοιμασία. Άντε να λείπει 1 μεταγραφή μόνο.

Γιατί το φετινό καλοκαίρι είναι το κρισιμότερο της τελευταίας 15ετίας.

Και αυτό συμβαίνει διότι η ομάδα που θα δημιουργηθεί φέτος το καλοκαίρι και θα παίξει στο νέο πρωτάθλημα θα παίξει για να διεκδικήσει έσοδα περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Τα 25 εκατ. εξασφαλίζονται αν μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τον επόμενο Αύγουστο και τα άλλα 25 εκατ. αν πάρει το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν που σημαίνει αυτόματα την συμμετοχή χωρίς προκριματικούς στους ομίλους του μεθεπόμενου Τσάμπιονς Λιγκ.

Οπότε γίνεται εύκολα κατανοητό η σημαντικότητα της φετινής χρονιάς και του σωστού προγραμματισμού. Διότι σε περίπτωση αποτυχίας φέτος μάλλον θα υπάρξει σημαντικότατο πισωγύρισμα. Σε βαθμό που να μιλάμε για βέβαιη επιστροφή σε πέτρινα χρόνια. Διότι όχι απλά χάνεις εσύ τεράστια έσοδα αλλά τα καρπώνονται οι ανταγωνιστές σου με ότι συνεπάγεται αυτό. Και το παν σε μια ομάδα είναι τα έσοδα.

Όποιος τα χάσει χάνεται.

Επαναλαμβάνω ότι δεν θα είναι εύκολο πλέον να προκρίνονται οι Ελληνικές ομάδες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με το νέο σύστημα προκριματικών. Και θα με θυμηθείτε το καλοκαίρι που μας έρχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: