Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Π. Τζόρτζεβιτς: Ο Μεγάλος ηγέτης και αρχηγός





Ολα ξεκίνησαν το 1992, όταν ο Τζόλε ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πανηλειακό. Η μεταγραφή του κόστισε σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής 45 εκ. δραχμές, ποσό που για τα δεδομένα της κατηγορίας (Γ΄ Εθνική) ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ο Σάκης Σταυρόπουλος, όμως, ήξερε τι έκανε. Την ημέρα που έγινε γνωστή η μεταγραφή, δήλωσε: «Όλα τα στοιχεία μιλάνε για σπουδαίο παίκτη. Κάναμε καλή επένδυση».

Ο Τζόρτζεβιτς φανέρωσε αμέσως το σπουδαίο ταλέντο του και ήταν ο ηγέτης του Πανηλειακού, ο οποίος ανέβηκε τάχιστα τις κατηγορίες φτάνοντας στην Α’ Εθνική και παίζοντας στην ομάδα του Πύργου στην πρώτη της συμμετοχή στα «σαλόνια», τη σεζόν 1995-96. Όπως ήταν φυσικό, ξεχώρισε και έγινε το αντικείμενο του πόθου για τις τρεις «μεγάλες» ομάδες του κέντρου, (όπως και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος), οι οποίες θέλησαν να τον εντάξουν στο έμψυχο δυναμικό τους. Οπως ήταν φυσικό οι μεγάλες ομάδες ενδιαφέρθηκαν άμεσα για τους 2 παίκτες του Πανηλειακού.

Το καλοκαίρι εκείνο έγινε σφαγή! Ο Παναθηναϊκός φαινόταν αρχικά να διατηρεί προβάδισμα για την απόκτηση του Τζόρτζεβιτς («πακέτο» με εκείνη του Στέλιου Γιαννακόπουλου). Όμως, ο Σωκράτης Κόκκαλης ήθελε πολύ τον παίκτη και δεν δίστασε να δαπανήσει πολλά χρήματα για να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, που ακόμη διήνυε την περίοδο των «πέτρινων» χρόνων, έδωσε 800 εκατομμύρια δραχμές στον Σταυρόπουλο, εξασφαλίζοντας την υπογραφή του Τζόρτζεβιτς και του Γιαννακόπουλου. Και όλα αυτά, παρά τη «σφήνα» του Μιχάλη Τροχανά, ο οποίος ενεπλάκη στη διεκδίκηση του Τζόλε.

Μάλιστα, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της μεταγραφής η ΑΕΚ κατέθεσε υψηλότερη οικονομική πρόταση τόσο στον Πανηλειακό όσο και στον παίκτη, όμως ο τελευταίος απάντησε ότι είχε ήδη δώσει το λόγο του στον Ντούσαν Μπάγεβιτς και δεν μπορούσε να τον πάρει πίσω.
Η παρουσία του «Ντούσκο» στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση της μεταγραφής και παράλληλα αξιοποίησε στο έπακρο τον Τζόρτζεβιτς.

Κάθε χρόνος που περνούσε, ο Τζόρτζεβιτς γινόταν όλο και καλύτερος. Ο κόσμος του Ολυμπιακού πανηγύριζε στο τέλος κάθε περιόδου ένα Πρωτάθλημα και ο Τζόλε γνώριζε τη δόξα και την αποθέωση.
Υπήρξαν βέβαια και οι δύσκολες στιγμές. Αγωνιστικές και προσωπικές. Μετά τη συντριβή από την ΑΕΚ πέρυσι στο ΟΑΚΑ και ενώ το κλίμα ήταν πολύ βαρύ στην ομάδα, μίλησε στους συμπαίκτες του και ήταν συναισθηματικά φορτισμένος λέγοντας ότι πρώτη φορά αισθάνεται τέτοια ξεφτίλα.
Η ομιλία του, εκείνη, έμεινε στην ιστορία: «Έχω 12 χρόνια στην ομάδα και ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει όπως θέλει την προσφορά μου. Δεν με ενδιαφέρει αυτό, αλλά να πάρουμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Με έχουν κατηγορήσει ότι είμαι το παιδί της διοίκησης. Ας κρίνει ο καθένας όπως θέλει τι έχω κάνει γι αυτήν την ομάδα. Εγώ θέλω να είμαστε ενωμένοι και να πάρουμε το νταμπλ. Να μη μένουμε στα λόγια αλλά να το κάνουμε πράξη. Οι τελευταίες εξετάσεις μου έδειξαν ότι είμαι ένα βήμα πριν το κώμα! Δεν το έχω πει ποτέ, ούτε ζήτησα να μην παίζω. Παίζω και τρέχω όσο μπορώ. Κουρασμένοι, ξεκούραστοι, να δώσουμε ότι έχουμε για να καταφέρουμε».

Σε προσωπικό επίπεδο, η μοίρα του έδειξε το σκληρό της πρόσωπο μία εβδομάδα μετά τη φιέστα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος της περιόδου 2006-07. Ήταν 20 Μαΐου όταν σκοτώθηκε στο Βελιγράδι ο μικρός του αδερφός.

Προπονητές πολλοί στον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια ( Ντούσαν Μπάγεβιτς, Τάκης Λεμονής, Αλμπερτίνο Μπιγκόν, Γιάννης Ματζουράκης, Νίκος Αλέφαντος, Σρέτσκο Κάτανετς, Γιάννης Κόλλιας, Τροντ Σόλιντ, Βαλβέρδε) , ωστόσο ο Τζόρτζεβιτς παραμένει ακλόνητος με όλους.
Είναι και ένας από τους λίγους παίκτες της ομάδας που έχουν μία πιο άμεση σχέση με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Τα έξι συμβόλαια που έχει υπογράψει (το τελευταίο λήγει το καλοκαίρι του 2009) ήταν η ανταμοιβή του για την προσφορά του στην ομάδα.

Οι τίτλοι του Τζόλε
12 πρωταθλήματα (1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009)
4 κύπελλα (1999, 2005, 2006, 2008
1 Σούπερ Καπ (2007)

Σύνολο 17 τίτλοι

Οι Συμμετοχές και τα γκολ του Τζόλε στον Ολυμπιακό
Ο Τζολε ήταν και ο άνθρωπος των ντέρμπυ.
Συγκεκριμένα, κόντρα στον Παναθηναϊκό πέτυχε 6 γκολ σε 6 ντέρμπι, με τους «ερυθρόλευκους» να μετρούν 4 νίκες και 2 ισοπαλίες. Απέναντι στην ΑΕΚ, ο Τζόλε πραγματικά... αφήνιαζε. 11 γκολ σε 10 αγώνες πρωταθλήματος είναι ο απολογισμός του, με τον Ολυμπιακό να έχει 8 νίκες και 2 ισοπαλίες.

Συνολικά, απέναντι σε ΠΑΟ και ΑΕΚ, ο Σέρβος σκόραρες 17 σε 16 αγώνες και ο απολογισμός των «ερυθρολεύκων» ήταν 12 νίκες και 4 ισοπαλίες!

Τα ρεκόρ του Τζόρτζεβιτς
Πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα (341 συμμετοχές)
Πρώτος ξένος σκόρερ του Ολυμπιακού (156 γκολ). Κατ' επέκταση είναι ο κορυφαίος ξένος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού (126 γκολ στο πρωτάθλημα) και ο μοναδικός ο οποίος έχει περάσει τα 100. Ακολουθεί ο Ίλια Ίβιτς με 64 και ο Τζιοβάνι με 59.

Είναι τέταρτος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού (126 γκολ), πίσω από τους Γιώργο Σιδέρη (224), Νίκο Αναστόπουλο (142) και Αλέξη Αλεξανδρή (127). Μάλιστα, μαζί με τον Νίκο Γιούτσο (100) είναι οι πέντε «ερυθρόλευκοι» που έχουν σπάσει το όριο των 100 γκολ στην Α' Εθνική.
Ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ελλάδα (12 τίτλοι)

Είναι ο δεύτερος ξένος σε συμμετοχές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου με 372 στην Α΄ Εθνική (έχει και 31 με τον Πανηλειακό), πίσω από τον Κριστόφ Βαζέχα (390) και μπροστά από τον Τόνι Σαβέβσκι (357).

Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στην Ευρώπη (15 γκολ). Ακολουθούν ο Νίκος Αναστόπουλος με 14 και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος με 9. Κατ΄ επέκταση, είναι και ο πρώτος ξένος σκόρερ του Ολυμπιακού στην Ευρώπη (15). Ακολουθούν ο Τζιοβάνι με 8 και ο Σίνισα Γκόγκιτς με 7.

Πρώτος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ

Είναι δεύτερος σε συμμετοχές ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (83), πίσω από τον Αντώνη Νικοπολίδη (89) και μπροστά από τον Νίκο Λυμπερόπουλο (79).

Είναι τρίτος σε συμμετοχές στο πρωτάθλημα στην ιστορία του Ολυμπιακού (341), πίσω από τον Κυριάκο Καραταϊδη (363) και τον Γιάννη Γκαϊτατζή (346). Μάλιστα είναι οι μοναδικοί ποδοσφαιριστές της πειραϊκής ομάδας που έχουν ξεπεράσει τις 300 συμμετοχές στην Α' Εθνική

Πρώτος σκόρερ ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ (9 γκολ μαζί με Κωνσταντίνου)

Πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού σε χρονική διάρκεια παραμονής (13 χρόνια)

Μοναδικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού με χατ-τρικ στο Τσάμπιονς Λιγκ (στο 6-2 με Λεβερκούζεν το 2002)
Είναι ο μοναδικός ξένος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα και στις τρεις εθνικές κατηγορίες.

Είναι ο ξένος ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία του Ολυμπιακού, καθώς φέτος συμπλήρωσε 13 χρόνια.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΧΗΓΟ.
ΤΖΟΛΕ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ. ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ.
Πάντα θα είσαι συνιφασμένος στο μυαλό μας με την άρση κουπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: