Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Ολυμπιακός. 2 συγκρουόμενες απόψεις

Τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένα όσον αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψήφιους επενδυτές, για την Αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Και λέγεται ότι ούτε καν οι «σίγουροι» Αφοι Αγγελόπουλοι θα συμμετάσχουν τελικά, αφού εμφανίζεται αρνητικός, ή έστω πολύ σκεπτικός, ο πατέρας τους, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού ήδη ματώνουν οικονομικά στην ΚΑΕ. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση δηλαδή από τους εν δυνάμει επενδυτές.
Και εδώ μπαίνουν δύο σημαντικοί παράμετροι στην όλη συζήτηση, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο είναι συγκρουόμενοι μεταξύ τους. Στην ουσία πρόκειται για 2 αντίθετοι παράγοντες που ενδεχομένως έλκονται.

Πρώτος και σημαντικότερος κατά την γνώμη μου παράγοντας. (Ο Οικονομικός παράγοντας)
Η Αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, θα έπρεπε αν θέλαμε να είμαστε δίκαιοι, να αφορά όλες τις δραστηριότητες που αφορούν τον Ολυμπιακό στο σύνολο του. Δηλαδή θα έπρεπε να περιλαμβάνει και την «ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε.» και την «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ Α.Ε.» και όχι μόνο το αμιγώς ποδοσφαιρικό κομμάτι, δηλαδή την ΠΑΕ. Σε τέτοια περίπτωση η τιμή αποτίμησης θα ήταν ασφαλώς πολύ μεγαλύτερη, ίσως και διπλάσια της σημερινής, η οποία εκτιμάται κοντά στα 200 εκατ ευρώ. Αλλά αυτό θα ήταν το σωστό. Όταν καλείς κάποιον να μπει μέτοχος σε μια ΠΑΕ του δίνεις μερίδιο και από τα έσοδα. Όχι μόνο από τα έξοδα. Και αυτό το λέω επειδή τα περισσότερα έσοδα περιλαμβάνονται κυρίως στις εταιρίες «ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε.» και την «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ Α.Ε.» και πολύ λιγότερο στην ΠΑΕ. Οπότε κάπου εδώ καταλαβαίνω εν μέρει την αναβλητικότητα και τον σκεπτικισμό των υποψήφιων επενδυτών στο να μπουν στην ΑΜΚ. Τους δίνω ένα μικρό δίκιο, διότι εδώ μιλάμε για κάποια εκατομμύρια ευρώ και όχι για τσιχλόφουσκες. Και όσο και αν αγαπούν κάποιοι τον Ολυμπιακό δεν είναι και τόσο εύκολο να σκορπούν εκατομμύρια ευρώ σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, χωρίς να περιμένουν να πάρουν και κάποια ανταλλάγματα σαν κέρδος. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για επιχειρηματίες που έχουν μάθει στην ζωή τους να δουλεύουν για να κερδίζουν και όχι για να χαρίζουν τα χρήματα τους. Έστω και αν πρόκειται για την αγαπημένη τους ομάδα.
Και μην τους αδικείτε καθόλου, γιατί το ίδιο κάνουμε και εμείς οι ίδιοι. Πως ? Πολύ απλά με το να μην πληρώνουμε την, ασήμαντη κατά την γνώμη μου, ετήσια εισφορά των 60 ευρώ που αφορά την ανανέωση της κάρτας μέλους του Ολυμπιακού. Από τα 85.000 μέλη του συλλόγου μας, μόνο 25.000 ανανεώνουν κάθε χρόνο, την κάρτα μέλους και αυτοί επειδή αγοράζουν εισιτήριο διαρκείας.
Οπότε ας μην κάνουμε κριτική σε κάποιους που καλούνται να βάλουν κάποια εκατομμύρια ευρώ και το σκέφτονται, όταν εμείς δεν δίνουμε ούτε καν 60 ευρώ τον χρόνο. Αυτό για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι ως προς τις κρίσεις μας.

Δεύτερος παράγοντας εξίσου σημαντικός (Ο συναισθηματικός παράγοντας)
Πέρα βέβαια από τον οικονομικό παράγοντα υπάρχει πάντα και το συναίσθημα. Και εδώ θα πρέπει λίγο να προβληματιστούμε. Γιατί μπορεί στις μέρες μας το συναίσθημα να χάνεται σιγά-σιγά, αλλά πάντα υπάρχουν και υπήρχαν και στο παρελθόν, κάποιοι που έβαζαν το συναίσθημα πάνω από τα χρήματα. Τέτοιος ήταν ο μεγάλος Νίκος Γουλανδρής, τέτοιοι είναι οι Αφοι Αγγελόπουλοι στο μπάσκετ, τέτοιος είναι ως ένα σημείο, (ειδικά τα πρώτα χρόνια), ο Σωκράτης Κόκκαλης. Και τώρα ψάχνουμε και τους επόμενους που θα συνεχίσουν αυτή την παράδοση. Υπάρχουν όμως? Αυτό θα το μάθουμε οριστικά σε λίγες ημέρες. Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση από τους επιφανείς Ολυμπιακούς. Αν και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα αυτή την στιγμή. Στην περίπτωση όμως που δεν εμφανιστούν επενδυτές, τότε θα πρέπει όλοι μας να σωπάσουμε και να σταματήσουμε την γκρίνια προς τον πρόεδρο της ομάδας. Και πρώτος εγώ, που έχω υπάρξει ιδιαίτερα σκληρός στην κριτική μου προς το πρόσωπο του. Διότι τότε δεν θα υπάρχει κανένα άλλοθι. Ο Σ. Κόκκαλης άνοιξε την ΠΑΕ προς όλους όσους έλεγαν ότι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, αλλά κανείς δεν εμφανίστηκε. Οπότε δικαιούται να έχει παράπονο και να απαιτεί σεβασμό από όλους, μιας και θα είναι αυτός πάλι που θα σηκώσει το οικονομικό βάρος μόνος του. Μόνος εναντίων όλων!! Συνηθισμένος είναι εξάλλου.
Και ούτε δικαιούται κανείς πλέον να μιλάει, από τους επιφανείς επιχειρηματίες και οπαδούς τους Ολυμπιακού. Είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν και δεν το έκαναν. Εδώ θα φανούν οι γνήσιοι Ολυμπιακοί από τους «Ολυμπιακάρες». Γιατί κάποια στιγμή καλό θα είναι το συναίσθημα να υπερισχύει της τσέπης.

Ο καθένας ας επιλέξει όποια από τις 2 παραπάνω απόψεις θέλει. Εγώ απλά τις αναφέρω προκειμένου να τις έχουμε υπόψη μας ώστε να διαμορφώνουμε καλύτερα την κρίση μας.
Και προκειμένου να ακούγονται όλες οι παράμετροι που αφορούν ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: