Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Οι νέοι κανονισμοί του μπάσκετ

Από φέτος ισχύουν καινούριοι κανονισμοί στο μπάσκετ και καλό είναι να τους ξέρουμε όλοι για να μην διαμαρτυρόμαστε άδικα.

Τι θα ισχύει οταν γλιστρά ένας παίκτης
Μία σημαντική αλλαγή του κανονισμού αφορά στον παίκτη ο οποίος γλιστρά στο έδαφος για να κλέψει μία μπάλα. Μέχρι τώρα, οι διαιτητές σφύριζαν βήματα όταν ο παίκτης γλιστρούσε στο παρκέ κρατώντας την μπάλα. Από φέτος, οι διαιτητές δεν θα σφυρίζουν βήματα όταν ο παίκτης γλιστρά στο παρκέ. Απλά ο παίκτης θα πρέπει ή να συνεχίσει το παιχνίδι ή να πασάρει. Η αλλαγή αυτή προωθήθηκε ως «μπόνους» για τον αθλητή που παίζει με πάθος και αυτοθυσία.

Τι θα ισχύει για το «μπρος-πίσω»
Από φέτος με τη λήξη των οχτώ δευτερολέπτων, χρόνος που έχει μία ομάδα για να κατεβάσει την μπάλα στο δεύτερο μισό του γηπέδου, ο παίκτης που έχει την μπάλα, θα πρέπει να έχει περάσει και τα δυο πόδια του(πέρυσι ίσχυε να είχε περάσει το ένα πόδι) και την μπάλα από την σέντρα του γηπέδου.Από τη στιγμή που ο παίκτης (ντριπλέρ) έχει περάσει μόνο το ένα πόδι στο δεύτερο μισό του γηπέδου, θεωρείται πως δεν έχει περάσει στην επίθεση και δεν μπορεί να πασάρει σε συμπαίκτη του που βρίσκεται πίσω. Αυτό θα θεωρείται«μπρος-πίσω»Καταργείται το «μπρος-πίσω» που ίσχυε μέχρι σήμερα, αν ένας παίκτης κλέψει την μπάλα στον αέρα και προσγειωθεί στο δεύτερο μισό του γηπέδου.

Το αντιαθλητικό φάουλ :
Οταν ένας παίκτης κλέβει την μπάλα και πάει να φύγει σε αιφνιδιασμό, οποιοδήποτε φάουλ δεχτεί από πίσω ή από πλάγια απο αντίπαλο, σφυρίζεται αντιαθλητικό που σημαίνει δύο βολές και κατοχή μπάλας.

Η χρήση των αγκώνων:
Ο νέος αυτός κανονισμός θέλει να προστατεύσει τους αθλητές τιμωρώντας όποιον παίκτη κάνει υπερβολική χρήση των αγκώνων για να αποτρέψει έναν τραυματισμό. Συνήθως, τους αγκώνες χρησιμοποιούν οι ψηλοί στα ξεμαρκαρίσματα, καθώς και στη διεκδίκηση των ριμπάουντ. Αν ο διαιτητής κρίνει ότι η κίνηση των ή του αγκώνα θα μπορούσε να προκαλέσει χτύπημα στον αντίπαλο, ο νέος κανονισμός προβλέπει τεχνική ποινή (δύο βολές και κατοχή μπάλας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: