Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Tα 10 μεγαλύτερα ντέρμπυ στον κόσμο σύμφωνα με το CNN (do or die derbies)

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του είχε το site του CNN για τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ντέρμπυ του κόσμου. Βέβαια μέσα στην δεκάδα κατά την γνώμη μου έχει ξεχάσει να βάλει μερικά όντως από τα μεγαλύτερα ντέρμπυ. Όπως τα Ρεαλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα, Ιντερ-Μίλαν, Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γ. Αλλά πιθανόν να επικεντρώθηκε σε ματς που και οι 2 ομάδες είναι από την ίδια πόλη.

Νο1: Σέλτικ-Ρέιντζερς: Βρίσκεται στο Νο1 όχι μόνο για ποδοσφαιρικούς λόγους, αλλά κυρίως λόγω των θρησκευτικών διαφορών. Διαμαρτυρόμενοι και Καθολικοί βρίσκονται σε έναν διαρκή πόλεμο μεταξύ τους

Νο2: Ρόμα- Λάτσιο: Δεν είναι απλώς το ντέρμπι της Ρώμης, αλλά μία διαμάχη πολιτικών διαφορών, αφού οι οπαδοί της Ρόμα ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα ιδεών και πολιτικής με καταβολές στις φτωχές τάξεις της πόλης, ενώ της Λάτσιο ανήκουν στις δεξιές (και πολλές φορές ρατσιστικές και ακροδεξιές ιδέες) λογικές, υποστηριζόμενοι από την “ανώτερη” τάξη της ιταλικής πρωτεύουσας.

Νο3: Μπόκα Τζούνιορς- Ρίβερ Πλέιτ: Για πολλούς αυτό είναι το Νο1 ντέρμπι στην υφήλιο. Παρότι “γεννήθηκαν” στην ίδια περιοχή- στη Λα Μπόκα-, η Τζούνιορς κράτησε την ονομασία και τους φίλους της περιοχής η οποία θεωρείται μία από τις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες, ενώ η Ρίβερ μετακόμισε σε μία πλουσιότερη περιοχή, χωρίζοντας τα τσανάκια της από την πρώτη.

Νο4: Αλ Αχλί-Ζάμαλεκ: Το ντέρμπι του Καϊρου, παραδόξως βρίσκεται ψηλά στη λίστα, προφανώς λόγω των επεισοδίων που έχουν συμβεί, ο φανατισμός μεταξύ των οπαδών, ακόμα και το γεγονός ότι φέρνουν ξένους διαιτητές για να διευθύνουν τον “πόλεμο”, ανέβασε πολύ τις μετοχές αυτής της “θανάσιμης κόντρας” της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Νο5: Γαλατασαράι-Φενέρμπαχτσε: Η Κωνσταντινούπολη φλέγεται στην κόντρα μεταξύ Γαλατά και Φενέρ. Στην διαμάχη υπεισέρχονται επίσης τα στοιχεία του πλούτου (η πλούσια και η φτωχή αντίστοιχα), ενώ στην προκειμένη περίπτωση μετράει πολύ και το γεγονός ότι η Γαλατά εδρεύει στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, ενώ η Φενέρ εκπροσωπεί το ασιατικό κομμάτι της Πόλης.

Νο6: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα, απλώς μεταφέρουμε την άποψη του CNN. Επίσης εντοπίζουν τις διαφορές στην ταξική τους διάσταση (εργατική τάξη απέναντι στην πλουτοκρατία), αλλά και στο γεγονός ότι οι μεν εκπροσωπούν τον Πειραιά, οι δε την Αθήνα και τα Βόρεια Προάστια. Αναφέρονται επίσης στην απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού, ενώ δεν έχουν αφήσει απ’ έξω το γεγονός ότι η κόντρα μεταφέρεται και στο μπάσκετ.

Νο7: Ερυθρός Αστέρας-Παρτίζαν: Στα χαρακώματα οι δύο μεγάλοι του Βελιγραδίου, της Σερβίας και παλιότερα της Γιουγκοσλαβίας. Η Παρτίζαν ήταν η ομάδα του γιουγκοσλαβικού στρατού, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας εκπροσωπούσε το κομμάτι των πολιτών.

Νο8: Βιντάντ-Ράχα:. Η περίπτωση των δύο ομάδων αφορά στη Καζαμπλάνκα και στην κόντρα τους στα γήπεδα και στα στενά γύρω απ’ αυτό αφού προφανώς και εκεί πρέπει να πέφτει το “ξύλο της αρκούδας”.

Νο9: Παλμέιρας-Κορίνθιανς: Το Σάο Πάολο στο επίκεντρο τώρα και το παραδοσιακό ντέρμπι της πόλης, το οποίο έχει προϊστορία 100 χρόνων! Η Κορίνθιανς ήταν το τοπ κλαμπ της πόλης, αλλά γκρουπ από μέλη ιταλικής καταγωγής την… έκανε και ίδρυσε την Παλμέιρας. Έτσι, οι μεν αποκαλούν τους δε, προδότες και το κακό δεν συμμαζεύεται με τίποτα.

Νο10: Πεναρόλ- Νασιονάλ: Ξανά η Λατινική Αμερική γίνεται κομμάτι της ποδοσφαιρικής ιστορίας και το “πεδίο της μάχης” μεταφέρεται τώρα στους δρόμους του Μοντεβιδέο. Πεναρόλ απέναντι σε Νασιονάλ, σε ένα από τα παλιότερα ντέρμπι όλων των ποδοσφαιρικών χρόνων, αφού αμφότερες οι ομάδες ιδρύθηκαν το 1890. Η κόντρα τους δεν έχει να κάνει μόνο με συνοικιακές διαφορές, αλλά και με το γεγονός πως είναι οι καλύτερες ομάδες της Ουρουγουάης. Για αυτό κάθε παιχνίδι τους παίζεται στο Σεντενάριο, παρότι η Νασιονάλ έχει διαφορετική έδρα.

Δείτε εδώ το αυθεντικό άρθρο:

http://edition.cnn.com/2008/SPORT/football/10/22/first11.derbies/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: