Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Συνέντευξη Τσίλντρες στην New York Times

Καθημερινά πλέον αποδυκνύεται ότι η πιο γνωστή ευρωπαϊκή ομάδα στις ΗΠΑ, είναι πλέον ο Ολυμπιακός, αφού όλο και περισσότερα ΜΜΕ των ΗΠΑ ασχολούνται μαζί της μετά την μεταγραφή του Τζος Τσίλντρες. Ετσι και οι έγκυροι New York Times έκαναν αφιέρωμα στο ντεμπούτο του παίκτη στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Και πρόκειται για ένα θέμα που θα διαβαστεί από αρκετά εκατομμύρια Αμερικανούς όπως καταλαβαίνετε. Ενώ το ρεπορτάζ περιλαμβάνει και δηλώσεις του ιδιοκτήτη της ομάδας κ. Αγγελόπουλου , που αποκαλύπτει ότι ήδη έχει κάνει έρευνα αγοράς για του χρόνου (!), αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τον αντίκτυπο αυτής της μεταγραφής στο ΝΒΑ.


Τα κυριώτερα σημεία της συνέντευξης:

- Ποιες είναι οι διαφορές στην Ευρώπη;
- Ο τρόπος που συμπεριφέρονται εδώ στους αθλητές είναι παρόμοιος μ’ αυτόν που συμπεριφέρονται στους αστέρες του σινεμά στις ΗΠΑ. Ότι κι να κάνεις είναι στις εφημερίδες. Πήγα σ’ ένα club ένα βράδυ και την επόμενη μέρα ήταν γραμμένο. Είναι κάτι που πρέπει να το συνηθίσεις. Προσπαθούν να σου που να μη βγαίνεις εκτός κι αν είναι μετά το παιχνίδι. Προτιμούν να μη βγαίνεις έξω καθημερινές, αλλά εγώ έτσι κι αλλιώς δεν είμαι ο τύπος που βγαίνει έξω.

- Πότε συνειδητοποιήσεις ότι είναι διαφορετικά;
- Το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή που ήρθα. Όταν ήρθα για επίσκεψη για να δω αν θα μου αρέσει εδώ. Για τρεις μέρες ήμουν στο πρωτοσέλιδο κάθε αθλητικής έκδοσης. Και υπάρχουν 10 καθημερινές αθλητικές εφημερίδες. Υπήρχαν μεγάλα κείμενα στις μέσα σελίδες στα οποία γραφόταν λεπτομερώς τι έκανα κατά τη διάρκεια της μέρας. Ότι πήγα να δω σπίτια, κι αυτό και το άλλο. Τότε κατάλαβα ότι είναι διαφορετικό επίπεδο. Εδώ ο κόσμος φωνάζει «Ολυμπιακός» κι έχουν τατουάζ με το σήμα της ομάδας στο χέρι του. Είναι διαφορετικό επίπεδο.

- Ο Ολυμπιακός έχει ένα μεγάλο αντίπαλο, αυτή η κόντρα υποτίθεται ότι είναι σαν αυτή των Red Sox με τους Yankees. Τι ξέρεις γι’ αυτό;
- Είναι 10, ίσως 100 φορές χειρότερο. Φτάνει στο σημείο που στα εντός έδρας παιχνίδια μας, δεν μπορούν να έρθουν οι οπαδοί τους. Το ίδιο ισχύει και για τους δικούς μας όταν παίζουμε στην έδρα τους. Δεν ξέρω πόσο καιρό πριν ήταν, αλλά αντάλλασαν πυροτεχνήματα και μετά τα παιχνίδια, έδιναν ραντεβού σε κάποιο μέρος για να τσακωθούν. Όταν λέω ότι είναι 10 φορές χειρότερα, είναι με την κυριολεκτική έννοια του πολύ σκληρός για να πεθάνεις. Παίζουμε μαζί τους δυο φορές κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου και για το κύπελλο, που νομίζω ότι είναι ένα παιχνίδι και όταν συναντιόμαστε στα πλέι οφ είναι για τη σειρά best-of-five. Νομίζω ότι τους αντιμετωπίσαμε πέρσι έξι φορές.

- Πόσο είναι το ενοίκιο του σπιτιού σου;
- Δεν ξέρω. Μπορώ να πω περίπου 5.000 με 8.000 μηνιαίως. Ίσως είναι λιγότερο. Το όριο που μου είχαν δώσει ήταν 9.000 ευρώ. Είμαι 25 λεπτά από το γήπεδο. Το πρωί όμως έχει κίνηση και υπάρχουν μόνο δυο κυρίως δρόμοι για να πας εκεί. Έτσι, θα δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Θα πάρω το τραμ. Λένε ότι είναι 25 λεπτά η διαδρομή και κοστίζει ένα ευρώ. Θα δω αν μου αρέσει. Το τραμ σ’ αφήνει έξω από το γήπεδο και ξεκινά έξω από το σπίτι μου.

- Σε προσέχουν επειδή ξέρουν ότι θα μιλήσεις και με άλλους αθλητές στις ΗΠΑ για την εμπειρία σου.
- Το συνειδητοποίησα αυτό. Πολλοί με ρωτούν. Νομίζω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα η επόμενη περίοδος των free agents. Έχω μιλήσει με κάποιους άλλους παίκτες εδώ. Ο Κάρλος Αρόγιο είναι στο Τελ Αβίβ. Ο Ερλ Μπόουκινς στην Ιταλία. Τους αρέσει πολύ. Τους συμπεριφέρονται σα βασιλιάδες.

- Ανέλυσε τα οικονομικά στοιχεία της συμφωνίας;
- Αυτή τη στιγμή, θα κερδίσω έξι εκατομμύρια δολάρια καθαρά. Δηλαδή, κερδίζω τα διπλά απ’ αυτά που θα έβγαζα. Συμπερίλαβε και το σπίτι, το αυτοκίνητο, τον σεφ και όλα τα υπόλοιπα. Τότε στην κυριολεξία κερδίζω τα διπλά.

- Αισθάνεσαι ότι κορόιδεψες το σύστημα;
- (γέλια) Δεν θα έλεγα ότι το κορόιδεψα, αλλά βρήκα μια μικρή τρύπα. Δεν μπορώ να πάρω όλα τα εύσημα. Ο Ολυμπιακός έκανε την πρώτη επαφή. Νομίζω ότι αυτό που έγινε θα αλλάξει πολλά στις διαπραγματεύσεις των συμβολαίων. Θα είναι δύσκολο για κάποιες ομάδες να κοντράρουν ομάδες της Ευρώπης.

- Ξέρω ότι κάποιες ανέσεις του ΝΒΑ δεν υπάρχουν εδώ. Πως είναι τα πράγματα;
- Δεν πετάμε με δικό μας αεροπλάνο σ’ όλα τα παιχνίδι. Αλλά για ακόμα μια φορά, αυτό δεν είναι κάτι σημαντικό για μένα. Σήμερα, πετάξαμε από το Ισραήλ στις έξι το πρωί κι αυτό ήταν σκληρό, αλλά είχαμε ρεπό. Δεν χρειάζομαι να πετάω με ιδιωτικό αεροπλάνο. Πετάμε στην πρώτη θέση και είναι άνετα. Σε μερικά παιχνίδι, νομίζω στην Ευρωλίγκα πετάμε με πτήση τσάρτερ.

- Έπαιξες με τον Baby Shaq, σωστά;
- Είναι ένα τέρας. Έγινε ντραφτ, αλλά δεν ξέρω γιατί ποτέ δεν πήγε στο ΝΒΑ. Ο κόουτς τον χρησιμοποιεί από τον πάγκο. Νομίζω ότι πιστεύει ότι τον βάζει στο παιχνίδι όταν θέλει να προκαλέσει ζημιά και μετά τον κάνει αλλαγή και τον ξαναβάζει μέσα όταν θέλει να κάνει λίγη ακόμα ζημιά. Ο προπονητής μας δίνει μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι όλοι οι παίκτες πρέπει να παίζουν πάντα ποιοτικά και γι’ αυτό δεν θα δεις πολλούς να παίζουν πολλά λεφτά.
Στο ΝΒΑ, οι καλύτεροι παίκτες όπως ο ΛεΜπρον και ο Κόμπε παίζουν κατά μέσο όρο πάνω από 40 λεπτά. Εδώ, ίσως να παίζω 27. Έτσι έχουν εδώ τα πράγματα. Το παιχνίδι διαρκεί 40 λεπτά. Νομίζω ότι οι άνθρωποι τα βλέπουν λάθος τα πράγματα όταν βλέπουν τους αριθμούς και το πόσο σκοράρουν οι παίκτες.
Είναι πιο δύσκολο να σκοράρεις εδώ. Δεν υπάρχει αμυντική προσπάθεια τριών δευτερολέπτων. Παίζουν ζωή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που σε δυσκολεύουν στο σκοράρισμα. Το παιχνίδι είναι πιο δυνατό και πιο ομαδικό. 15 πόντοι σε 27 λεπτά είναι καλοί αριθμοί.
Αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό. Οι παίκτες που σκοράρουν πολλούς πόντους εδώ είναι σε κακές ομάδες. Ο MVP της Ευρωλίγκα, Θοδωρής Παπαλουκάς είναι στην ομάδα μας. Ίσως να έχει κατά μέσο όρο 10 πόντους και 5, 6, 7 ασίστ. Κοιτάζουν στην κυριολεξία ποιος αλλάζει το παιχνίδι και ποιος είναι ο πιο πολύτιμος στην ομάδα. Όχι απλά ποιος βάζει 30. Το σκέφτονται διαφορετικά.
Στο τελευταίο παιχνίδι στο Τελ Αβίβ, μετά τον αγώνα ήμουν λίγο πεσμένος. Είχα κάποιες χαμένες ευκαιρίες. Κερδίσαμε, αλλά εγώ ήθελα να κάνω το καλύτερό μου. Ο Παπαλουκάς ήρθε και μου είπε: «Ηρέμησε. Έβαλες το κορμί σου σωστά και έκανες το κλέψιμο με το οποίο κερδίσαμε το παιχνίδι». Εκτιμούν περισσότερο τα μικρά πράγματα κι αυτά που κάνεις για να κερδίσεις το παιχνίδι. Αν είχα σκοράρει 30 και χάναμε, ίσως να είχαν τρελαθεί. Είχα 15 πόντους, ένα καλό κλέψιμο και έτσι απλά ήταν ένα καλό παιχνίδι».

- Έχεις μιλήσει με πολλούς παίκτες στις ΗΠΑ για το πώς είναι τα πράγματα εδώ;
- Άντε, το πολύ 10 με 15 παιδιά. Το έχω ξεκαθαρίσει πως δεν είναι για όλους. Οι πτήσεις και τα ξενοδοχεία δεν είναι όπως στο ΝΒΑ. Δεν είναι το Four Seasons, αλλά δεν είναι κι άσχημα. Νομίζω πως γι’ αρκετούς, μαζί με μένα, το να ζεις έτσι σε βοηθάει για μετά την καριέρα σου. Είναι μια πιο απλή ζωή. Η μεγαλύτερη δεν είναι πάντα και η καλύτερη. Προφανώς βγάζω καλά λεφτά και θέλω ωραία πράγματα. Μαθαίνεις πως δε χρειάζεται να μένεις στο Ritz-Carlton. Μπορώ να μείνω στο Westin. Κι αυτό είναι καλό ξενοδοχείο.

- Η ΝΙΚΕ τι είπε;
- Καλοδέχτηκαν την ιδέα. Θα είμαι λίγο περισσότερο εκπρόσωπός τους στην Ευρώπη. Δεν έκανα τίποτα γι’ αυτούς στην Ατλάντα.

- Πώς είναι η σχέση σου με τον ιδιοκτήτη;
- Δεν είναι ο ιδιοκτήτης που δε μπορείς να του μιλήσεις. Με παίρνει τηλέφωνο και μου στέλνει μηνύματα στο κινητό. Την άλλη φορά μου είχε στείλει ένα ελληνικό site, που είναι μικρό blog για μένα. Όταν ψάχναμε για σπίτι ήμουν στο αυτοκίνητο με άτομα που εργάζονται στην ομάδα. Όχι με τον προπονητή ή τον γενικό διευθυντή, κανέναν μεγάλο. Τους παίρνει τηλέφωνο και τους ξαναπαίρνει και τους παίρνει και πάλι. Δεν είναι «Είμαι πολυεκατομμυριούχος και δεν μπορείτε να με βρείτε». Υπάρχει ακόμη αυτή η επαφή. Όλοι πήγαμε στην δεξίωση του γάμου του αδερφού του. Είναι πιο πολύ σε οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Δείτε εδώ το original κείμενο: Big, Fat Greek Contract Makes Europe Irresistible

Δεν υπάρχουν σχόλια: