Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Ποδοσφαιρικές ιστορίες-«Συγκάτοικοι» στην ίδια πόλη, (β’ μέρος)

Συνεχίζουμε την αναφορά μας σε ομάδες με έδρα την ίδια πόλη.
Πάμε στην Ισπανία και στην Βαρκελώνη, όπου συναντάμε την Μπαρτσελόνα και την Εσπανιόλ. Μεγάλες οι διαφορές τους. Φανατικοί Καταλανοί, Τοπικιστές και με αποσχιστικές τάσεις από την Ισπανία οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα που έχει και τους περισσότερους οπαδούς, περισσότερο οπαδοί της ενότητας της Ισπανίας αυτοί της Εσπανιόλ. Κάτι που φαίνεται και στην ονομασία της ομάδας, όσο και στο σήμα της, με την κορώνα του Ισπανικού θρόνου να δεσπόζει όπως και στις αντίστοιχες ομάδες της Μαδρίτης. Μπλε και κόκκινο τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, Μπλέ και άσπρο αυτά της Εσπανιόλ.

Στη Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη συναντάμε την Γαλατά Σαράϊ και την Φενέρ Μπαχτσέ. Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της Τουρκίας. Η Γαλατά εδρεύει στην Ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης και η Φενέρ στην Ασιατική πλευρά της. Μεγάλος ο φανατισμός στα μεταξύ τους παιχνίδια. Οι κυρίαρχοι της πόλης αν και υπάρχει και τρίτο πόλος , που είναι η Μπεσίκτας, εξίσου μεγάλη ομάδα της χώρας. Κόκκινα και κίτρινα τα χρώματα της Γαλατά , Κίτρινο και μαύρο αυτά της Φενέρ.

Μεταφερόμαστε στην Αγγλία όπου υπάρχουν 2 περιπτώσεις .Πρώτα στο λιμάνι του Λίβερπουλ, όπου υπάρχουν η Λίβερπουλ και η Εβερτον. Αν δεν κάνω λάθος η Λίβερπουλ δημιουργήθηκε μετά από απόσχιση μέρους διαφωνούντων από την Εβερτον. Κάτι που έμελλε να αλλάξει την ποδοσφαιρική ιστορία της Αγγλίας. Και αυτό γιατί η Λίβερπουλ έγινε η ομάδα με τους περισσότερους εγχώριους όσο και Ευρωπαϊκούς τίτλους από οποιαδήποτε άλλη Αγγλική ομάδα. Αντίθετα η Εβερτον παρέμεινε σε ρηχά νερά από άποψης τίτλων. Κόκκινο το χρώμα της Λίβερπουλ, Μπλέ αυτό της Εβερτον.
Δίπλα ακριβώς στο Μάντσεστερ βρίσκουμε την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και την Μάντσεστερ Σίτυ. Η United κατάφερε να δημιουργήσει τον δικό της μύθο στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Είναι η δεύτερη ομάδα από άποψη τίτλων πίσω από την Λίβερπουλ. Έμεινε στην ιστορία, σαν Μπέμπηδες, όταν έπεσε το αεροπλάνο που την μετέφερε από κάποιον Ευρωπαϊκό αγώνα την δεκαετία του ’50 και σκοτώθηκαν σχεδόν το σύνολο της τότε πολύ νεανικής ομάδας, που είχε δώσει υποσχέσεις για μεγάλα πράγματα. Πλέον είναι από τις εμπορικότερες ομάδες του πλανήτη. Αντίθετα η City δεν έχει καταφέρει να κάνει σπουδαία πράγματα και παραμένει στην σκιά της. Κόκκινο και άσπρο τα χρώματα της United Θαλασσί και άσπρο αυτά της City. Μπορεί να έχει οπαδούς σε όλον τον κόσμο η United, πάντως στην πόλη του Μάντσεστερ η City είναι το αφεντικό όσον αφορά τους οπαδούς.

Στην Σκωτία και στην Γλασκώβη συναντάμε την Ρέϊντζερς και την Σέλτικ. Ομάδες που έχουν και θρησκευτικές διαφορές εκτός από την καθαρά αθλητικές. Καθολικοί οι πρώτοι διαμαρτυρόμενοι οι δεύτεροι. Τεράστιο το μίσος που τους χωρίζει. Είναι οι ομάδες που έχουν το 90% των τίτλων στην Σκωτία. Μπλέ το χρώμα της Ρέϊντζερς, πράσινο και άσπρο αυτά της Σέλτικ.
Ο κανόνας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι η μια από τις 2 ομάδες κάθε πόλης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ η 2η μένει στην σκιά της, η και απέχει πολύ σε κατορθώματα. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που και οι 2 ομάδες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλλά είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: