Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Νέος αθλητικός νόμος-κύρια σημεία

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για το σχέδιο Νόμου για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, το ντόπιγκ και τα προνόμια των αθλητών.
Τα βασικά σημεία του νόμου που αφορούν την καταπολέμηση της βίας είναι τα ακόλουθα:
1) Καταργούνται οι διατάξεις περί συνδέσμων φιλάθλων . Δημιουργούνται πλέον λέσχες φίλων, ως οργανωτικές διοικητικές μονάδες των ομάδων.
Οι ομάδες φέρουν πλέον την πλήρη ευθύνη για την εποπτεία και την σύννομη λειτουργία αυτών των λεσχών. Και είναι πλέον υπόλογες οι ομάδες για να ελέγξουν τους οπαδούς τους.
2) Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών με φροντίδα των ομάδων, προκειμένου να παρακολουθήσουν μαζικά μια αθλητική συνάντηση. Ορίζονται μάλιστα και οι αντίστοιχες ποινές για τυχόν παραβίαση της απαγόρευσης αυτής.
3) Απαγορεύεται ο καθορισμός ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων, αποκλειστικά για τα μέλη των λεσχών κατά την διάθεση των εισιτηρίων.
4) Τα μέλη των λεσχών υποχρεούνται να κατέχουν κάρτα φιλάθλου προκειμένου να προμηθευτούν εισιτήριο αθλητικών συναντήσεων. Απαγορεύεται επίσης η διάθεση εισιτηρίων απευθείας στα μέλη των λεσχών φιλάθλων. Τα μέλη των λεσχών θα λαμβάνουν εισιτήριο όπως όλοι οι υπόλοιποι μη οργανωμένοι φίλαθλοι.
5) Εισάγεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε όλα τα γήπεδα. Με αυτόν τον τρόπο η μαζική διάθεση εισιτηρίων σε ένα πρόσωπο είναι αδύνατη.
6) Σε ότι αφορά την καταστολή της βίας εντός των αγωνιστικών χώρων , αποσαφηνίζονται πλήρως οι αρμοδιότητες του ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας των γηπέδων και της αστυνομίας, που θα δρουν με συμπληρωματικό τρόπο.
7) Τέλος θα αποτελεί πολύ επιβαρυντική περίσταση αν οι πράξεις βίας τελεσθούν από μέλος λέσχης.

Δεν θα πάρω θέση για την ώρα για τα όσα καινούργια φέρνει στην ζωή μας ο νέος αθλητικός νόμος. Ίσως το κάνω αργότερα όταν τον μελετήσω καλύτερα.
Να δούμε μόνο πόσο θα εφαρμοστούν όλα αυτά, όταν θα ψηφιστεί ο νέος νόμος. Γιατί νόμοι πάντα υπήρχαν στην Ελλάδα αλλά δεν εφαρμόζονταν ποτέ, ειδικά όσον αφορά στον αθλητισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: