Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Μίνι ανάλυση του ρόστερ προς κατανόηση του φετινού προβλήματος

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου θα επιχειρήσω μια μίνι ανάλυση του ρόστερ της ομάδας για να δούμε και την φύση του προβλήματος φέτος στον Ολυμπιακό.

Στην θέση του τερματοφύλακα ουσιαστικά υπάρχουν 3 επιλογές, Νικοπολίδης, Κόβατς, Παναγόπουλος. (Αν υπήρχε ένας καλύτερος δεύτερος τερματοφύλακας θα ήταν καλύτερα).
Στην θέση του δεξιού μπακ γίνεται το αδιαχώρητο. Υπάρχουν 5 παίκτες (άσχετα αν αναγκάζονται να παίζουν σε 2 και 3 θέσεις κάποιοι). Συγκεκριμένα οι Τοροσίδης, Γκαλίτσιος, Πάντος, Πατσατζόγλου, Ζεβλάκωφ. Ότι και να μου πείτε αυτή είναι η φυσική θέση όλων των προαναφερόμενων. Εμείς τους κάναμε στόπερ (Ζεβλάκωφ), ή δεξί χαφ (Τοροσίδης), η αμυντικό χαφ (Πατσα), ή πολυεργαλείο (Πάντος).
Στην θέση του αριστερού μπακ βρίσκουμε 3 παίκτες, τους Λεονάρντο, Ντομί και Ρ. Μπράβο. Άσχετα αν εμείς κάναμε στόπερ (Ρ. Μπράβο) ή αριστερό εξτρέμ (Λεονάρντο) κάποιους.
Στους κεντρικούς αμυντικούς συναντάμε μόνο 3 παίκτες που είναι όντως κεντρικοί αμυντικοί. Τους Αντζα, Α. Παπαδόπουλο και Κ. Παπαδόπουλο. Όσοι άλλοι παίζουν εκεί πολύ απλά δεν είναι κεντρικοί αμυντικοί αλλά αγωνίζονται κατά συνθήκη σαν τέτοιοι με τις ανάλογες επιδόσεις βέβαια. Οπότε ας μην έχουμε και παράλογες απαιτήσεις.
Στα αμυντικά χαφ υπάρχουν μόνο 3 , οι Στολτίδης Γ. Παπαδόπουλος και Ντουντού (με τον τρίτον να μην είναι καθαρό αμυντικό αλλά πιο δημιουργικό χαφ και τον δεύτερο συνέχεια εκτός αποστολής).
Στην θέση του δεξιού χαφ υπάρχουν 2 παίκτες , ο Γκαλέτι και ο Μενδρινός (και αυτός δεν είναι καθαρό δεξί χαφ και πάντα εκτός αποστολής).
Κεντρικό χαφ υπάρχει μόνο ένας νομίζω ο Μπελούτσι.
Επιθετικοί περιοχής υπάρχουν 3 οι Κοβάσεβιτς , Μήτρογλου και Ντιόγο, ενώ περιφερειακοί επιθετικοί είναι οι Οσκαρ Γκονζάλες και Σίσιτς (πάντα εκτός αποστολής και αυτός).
Και τέλος στα αριστερά χαφ υπάρχουν μόνο 2 οι Τζόρτζεβιτς και Λέτο.

Παρατηρώντας το φετινό ρόστερ εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί η ομάδα δεν μπορεί να αποδώσει καλό ποδόσφαιρο. Γιατί κυρίως υπάρχει τρομερή δυσαναλογία στις διάφορες θέσεις της ενδεκάδας, σε κάποιες από τις οποίες γίνεται το αδιαχώρητο και σε κάποιες άλλες δεν υπάρχει αξιόπιστη λύση πίσω από τον θεωρητικά βασικό παίκτη. Έτσι αναγκαστικά εδώ και 2 χρόνια οι προπονητές έχουν αρχίσει να «μπασταρδεύουν» τις θέσεις και να «βαφτίζουν» κάποιους παίκτες ανάλογα με τις ανάγκες κάθε αγώνα ως αμυντικούς, επιθετικούς ή μέσους. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει βελτιωθεί καθόλου ας πούμε ο Τοροσίδης από πρόπερσι, αυτός ο λόγος που έχουν βγει τα «συκώτια» του Στολτίδη να τρέχει μόνος του, αυτός ο λόγος που όταν λείπει ο Γκαλέτι δεν υπάρχει κανένας άλλος να παίξει εκεί, αυτός και ο λόγος που δεν μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες ο Ολυμπιακός και να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Έχουμε κάνει τους ποδοσφαιριστές «πολυσουγιάδες» και τους χρησιμοποιούμε κατά περίσταση σε ότι θέση θέλουμε άσχετα αν μπορούν ή όχι. Έτσι δεν βελτιώνεται κανείς ποδοσφαιριστής. Μένουν στάσιμοι. Μόνο αν παίζει στην φυσική του θέση μπορεί να βελτιωθεί και αυτό μέσα από τα παιχνίδια. Εδώ φτάσαμε στο σημείο να βάλουμε τον Γκαλέτι σέντερ φορ που είχε να παίξει πάνω από 10 χρόνια με αποτέλεσμα να είναι τραγικός και ανύπαρκτος στο ματς αυτό, πράγμα πολύ λογικό κατά την γνώμη μου.
Αν υπήρχε καλύτερος προγραμματισμός θα είχαν γίνει προσθήκες στο ρόστερ ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της ομάδα και στις θέσεις που είχε όντως έλλειψη η ομάδα. Και όλοι θα έπαιζαν στις θέσεις τους, με αποτέλεσμα να είναι αποδοτικότεροι και οι παίκτες και ολόκληρη η ομάδα καλύτερη.
Ακόμη περιμένω εγώ να πάρουν άλλο ένα αμυντικό χαφ που να «δαγκώνει» έναν ακόμη επιθετικό περιοχής και ένα κεντρικό αμυντικό επιπέδου.
Φυσικά όπως διαπιστώσατε δεν έχω αναφέρει πουθενά τους μικρούς από την ομάδα νέων και αυτό γιατί όπως προβλέπω δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον για φέτος σε κανένα ματς. Οπότε δεν υπάρχει και λόγος αναφοράς. Δυστυχώς!!

Αυτά, και συγνώμη αν σας κούρασα. Αλλά ήθελα από καιρό να γράψω ένα σχετικό θέμα .
Θα ήθελα να ακούσω και την δική σας γνώμη για το θέμα γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: