Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

UEFA EUROPA LEAGUE θα λέγεται το Uefa Cup από το 2009


H νέα διοργάνωση, που θα πάρει τη θέση του Κυπέλλου UEFA είναι κι επισήμως γεγονός. Το όνομα αυτής είναι Uefa Europa League και στόχο έχει να δώσει νέα πνοή, περισσότερο ενδιαφέρον και μεγαλύτερα έσοδα στο θεσμό.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα έσοδα από το περασμένο Champions League έφτασαν τα 590 εκατ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα του Κυπέλλου UEFA ήταν μόλις 40 εκατ. ευρώ.

«Οι αλλαγές που γίνονται θα βελτιώσουν την ιστορική διοργάνωση που είναι πολύ σημαντική για την UEFA και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς προσφέρουν σε περισσότερους φιλάθλους, παίκτες και συλλόγους τη χαρά της συμμετοχής στα Κύπελλα Ευρώπης. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία της νέας διοργάνωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί.

Ο τρόπος διεξαγωγής θα είναι ο ακόλουθος:
Οι 48 ομάδες που θα λάβουν μέρος στη φάση των ομίλων θα χωριστούν σε 12 γκρουπ των τεσσάρων. Υπενθυμίζεται πως στο νέο Κύπελλο UEFA, οι χώρες από την 7η έως την 9η θέση θα εκπροσωπούνται στη διοργάνωση από τον κυπελλούχο κι άλλες τρεις ομάδες, ενώ όλες οι άλλες χώρες από τον κυπελλούχο και άλλες δύο ομάδες, εξαιρουμένου του Σαν Μαρίνο, του Λουξεμβούργου και της Ανδόρας, που θα εκπροσωπούνται μόνο από τον Κυπελλούχο. Τρεις ομάδες θα συμμετέχουν μέσω fair play στον πρώτο προκριματικό γύρο, ενώ 15 ομάδες που θα αποκλείονται από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League θα μεταφέρονται στον τέταρτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA. Επίσης, οι 10 χαμένοι των play-offs του Champions League θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους του UEFA.

Από τα 12 γκρουπ των τεσσάρων ομάδων του Κυπέλλου UEFA προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες. Οι 24 αυτές ομάδες μαζί με τις οκτώ τρίτες των ομίλων του Champions League σχηματίζουν τη φάση των «32», που περιλαμβάνει νοκ άουτ αγώνες (διπλούς), μέχρι και τον τελικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: